regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Like Dance - Klockaretorpet

Två personer dansar framför en mur med graffitti

Det tredje och sista residenset inom Möten i Dansen startade upp i Klockaretorpet, Norrköping i februari 2020. Det här residenset innebar också ett fördjupat samarbete med Riksteatern som gick in med ekonomiska medel, deltog i urvalsprocessen av danskonstnär med mera.

Möten, samverkan och närvaro

I Klockaretorpet var Cyntia Botello utvald konstnärlig ledare och hon gav projektet namnet Like Dance – Klockaretorpet. Cyntia är en mångsidig konstnär, född och uppvuxen i Mexiko. Hon bor i Sverige sedan1998 och avslutade under 2020 sin masterutbildning i dansdidaktik på Stockholms konstnärliga högskola. De senaste åren har Cyntia specialiserat sig inom dansfilm och hennes filmer har deltagit i festivaler över hela världen. Arbetet i Klockaretorpet hade en tydlig community art-karaktär.

Cyntia förklarar: "Jag vill inte lägga på någon mina idéer utan ingå i sammanhang som redan finns och utifrån dem och mötet med invånarna skapas och formas nya idéer. Det kan vara aktiviteter, evenemang och happenings på olika platser i Klockaretorpet som genererar nyfikenhet och lust hos invånarna att delta i den konstnärliga processen."

Cyntia arbetade regelbundet i Klockaretorpet under hela året 2020 och i perioder under 2021. Hon hade ett nära samarbete med bland annat Kunskapens hus – Hyresbostäder och olika kommunala verksamheter ex Norrköpings Konstmuseum för att knyta kontakter och skapa aktiviteter. Cyntias arbete resulterade i en mängd filmer och några finns länkade här nedan.

Like Dance – Klockaretorpet genomfördes i nära samarbete mellan Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Riksteatern, Norrköpings kommun, Hyresbostäder – Kunskapens hus, Riksteatern Norrköping och Klockaretorpet i Samverkan.

Dansfilmer som gjordes inom residenset

Kontakt

Anna LjungDansutvecklareEnheten för kultur
Jessica Rezko Cirkus- och dansutvecklareEnheten för kultur

Relaterad information