regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Skapa Dans

Tre dansare i svarta kläder på en scen med lampor som lyser uppåt
2023 års vinnare för Östergötland var koreograferna Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin med verket Can´t give up his touch. Fotograf Håkan Larsson

Skapa Dans är en koreografitävling för dig mellan 14 och 22 år och arrangeras för att uppmuntra unga till eget dansskapande och visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

Skapa Dans 2024

Skapa Dans är en möjlighet till just din plats på scenen, att göra din röst hörd, genom dansen! Är du mellan 14 - 22 år? Anmäl dig redan idag för årets Skapa Dans Östergötland! En heldag fylld med dans som du inte vill missa. Alla dansstilar och dansare oavsett dansbakgrund och erfarenhet är välkomna att delta!

Datum: 12 oktober 2024
Plats: Folkets hus i Motala, i samarbete med Motala kommun
Sista anmälningsdag: den 29 september 2024.

Vad dagen innebär

Skapa Dans Östergötland bjuder på en fantastisk dansupplevelse. Under dagen får du möjlighet att delta i dansworkshops, repetera och ljussätta din egen koreografi med hjälp av ljustekniker. Du kommer att framföra din koreografi inför publik och får värdefull feedback från etablerade dansare och koreografer från Östergötland. Dessutom är det en utmärkt möjlighet att lära känna andra dansintresserade ungdomar. Vi ser till att du håller dig energifylld under dagen genom att bjuda på lunch och fika!

Riksfinal i Stockholm

Skapa dans är en nationell koreografitävling och består av regionala deltävlingar där ett bidrag från varje region väljs ut till Riksfinalen i Stockholm. En jury, bestående av verksamma dansare och koreografer från Östergötland väljer ut det bidrag som får representera Östergötland i Riksfinalen som genomförs i mars 2025.

Kriterier för att delta

  • Du som tävlar ska vara mellan 14 – 22 år. (Född 2002-2010)
  • Du ska vara skriven i eller ha anknytning till Östergötland
  • Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
  • Du/ni ska själva ha koreograferat ert bidrag
  • Max 6 deltagare/grupp
  • Man får dansa i flera grupper men bara stå som koreograf för en koreografi
  • Alla dansstilar är välkomna.

Kontakt

Jessica Rezko Cirkus- och dansutvecklareEnheten för kultur

2023 års vinnare

2023 års vinnare för Östergötland var koreograferna Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin med verket Can´t give up his touch. Alla tre går just nu Danslinjen på Lunnevads folkhögskola.

Koreograf: Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin
Dansare: Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin
Dansgenre: Contemporary

Juryns motivering: "En genomtänkt och god koreografi med variation som blandas med individuella rörelser och gruppens. Rörelserna sammanflätas i varandra. Tolkningen av budskapet, socialt samspel och interaktion förmedlas tydligt i dansen. Och med den musikalitet som gruppen visar.”

Bidraget Can´t give up his touch representerade Östergötland i riksfinalen i Stockholm den 4 november, då 15 bidrag från olika delar av Sverige var med och tävlade.

Publikens pris gick till JB Oxelösunds Dans Crew från Oxelösund som tävlade med koreografin ODC energy and flow.

Juryn bestod av: Vincent Jonson, Ariana Pizzignacco, Toby Gunn och Karin Jemsby. Alla fyra har anknytning till Östergötland eller Sörmland, är utbildade professionella dansare och är verksamma som dansare och koreografer inom olika dansgenrer.