regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Skapa Dans

Tre dansare i svarta kläder på en scen med lampor som lyser uppåt
2023 års vinnare för Östergötland är koreograferna Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin med verket Can´t give up his touch. Fotograf Håkan Larsson

Skapa Dans är en koreografitävling för dig mellan 14 och 22 år. Tävlingen uppmuntrar till ett eget dansskapande hos unga och vill visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

Skapa Dans 2023

För åttonde året i rad arrangerades Skapa Dans Östergötland, även i år i samarbete med Region Sörmland.
Den 23 september på Culturum i Nyköping var det regionfinal i Skapa Dans Östergötland och Skapa Dans Sörmland. Arrangörer var Dans i Öst/Region Östergötland, Scenkonst Sörmland, Cultutum och Nyköpings kommun.

2023 års vinnare för Östergötland är koreograferna Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin med verket Can´t give up his touch. Alla tre går just nu Danslinjen på Lunnevads folkhögskola.

Koreograf: Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin
Dansare: Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin
Dansgenre: Contemporary

Juryns motivering: "En genomtänkt och god koreografi med variation som blandas med individuella rörelser och gruppens. Rörelserna sammanflätas i varandra. Tolkningen av budskapet, socialt samspel och interaktion förmedlas tydligt i dansen. Och med den musikalitet som gruppen visar.”

Bidraget Can´t give up his touch representerade Östergötland i riksfinalen i Stockholm den 4 november, då 15 bidrag från olika delar av Sverige var med och tävlade.

Vinnare för Region Sörmland blev Xena Isaksen med stycket Pain only makes you stronger och publikens pris gick till JB Oxelösunds Dans Crew från Oxelösund som tävlade med koreografin ODC energy and flow.

Juryn bestod av: Vincent Jonson, Ariana Pizzignacco, Toby Gunn och Karin Jemsby. Alla fyra har anknytning till Östergötland eller Sörmland, är utbildade professionella dansare och är verksamma som dansare och koreografer inom olika dansgenrer.

Rikstäckande samarbete

Skapa Dans Östergötland ingår i den rikstäckande Skapa Dans som är ett samarbete mellan Samarbetsrådet för Region dansutveckling och Riksteatern.

Kriterier för att delta:

  • Tävlande ska vara mellan 14 och 22 år (född år 2001-2009).
  • Tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till Östergötland eller Sörmland.
  • Koreografin ska vara minst 3 minuter och max 4 minuter och 30 sekunder.
  • Tävlande ska själva koreografera ert stycke.
  • Max 6 deltagare/grupp.
  • Tävlande får delta i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.

2022 vann Östergötlands bidrag Skapa Dans riksfinal i Stockholm

Vinnare i ålderskategorin 14-17 år blev koreografen Kevin Sten tillsammans med dansarna Tilde Bäck och Mira Ridal, från Norrköping, med verket Give a hand. För första gången sedan 2016 vann ett bidrag från Östergötland.

Juryns motivering:

"Med en konstnärlig kvalitet som täckte hela scenrummet och ett lekfullt förhållningssätt till riktningar, dynamik och berättande. Med en stark musikalitet och teknisk skicklighet gestaltades ett tydligt koncept av ett av samtidens viktigaste ämnen."

Juryn bestod av Erika Ranhagen, Ninos Josef, Johanna Fröjd och Mohamed Yousry Saleh. Alla fyra jurymedlemmar är utbildade professionella dansare som är verksamma inom olika dansgenrer och har andra dansrelaterade uppdrag.

Kontakt

Jessica Rezko Cirkus- och dansutvecklareEnheten för kultur

Workshop med ilDance och ilYoung

27 augusti kl 14-16 på Dansens hus i Linköping

I denna workshop får du lära dig dansmaterial ur föreställningen SKIN ISSUES - ett verk av Israel Aloni och dansarna i ilYoung 2023, som visas på Agora i Linköping den 26 augusti kl 19.00.

Du kommer också att få skapa egna rörelsesekvenser med hjälp av workshopledarna.

ilYoung är ilDances projektbaserade professionella juniorkompani som arbetar och turnerar över hela Sverige sedan 2013.

Workshopen är GRATIS men anmälan krävs Länk till annan webbplats.

Sista anmälningsdag är den 25 augusti.