regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Dansresidens

Ett dansresidens erbjuder danskonstnärer och danskompanier ett fördjupat arbete och utveckling av det egna konstnärskapet. Ett residens pågår under en begränsad period som kan vara några veckor upp till ett år.

Tid för fördjupning och reflektion

Residenset äger rum på utvald plats i Östergötland som kan vara allt från kommun eller en stadsdel i en kommun till ett kulturhus på landet eller ett bibliotek på en ort. I ett residens kan danskonstnärerna eller danskompanierna jobba med sin egen praktik och konstnärliga process men oftast möter de invånare på platsen och tillrest publik. De som får vara en del av eller ta del av ett residens är östgötarna - barn och unga, vuxna och äldre, dansintresserade och de som är nyfikna på dans.

I samarbete med andra aktörer

Dans i Öst skapar dansresidens alltid i samarbete med andra aktörer som kan vara kommuner, arrangörsföreningar, kulturinstitutioner och kulturhus. Dansresidens är ett sätt att skapa goda förutsättningar och möjligheter för att östgötska danstalanger och redan yrkesverksamma danskonstnärer vill bo och utvecklas i länet. Genom att erbjuda residensplatser kan danskonstnärer verka långsiktigt i Östergötland vilket ger bra förutsättningarna för ett blomstrande dansliv och skapar mervärde till länet och kommunerna.

Kontakt

Anna LjungDansutvecklareEnheten för kultur
Jessica Rezko Cirkus- och dansutvecklareEnheten för kultur