regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Danskonstnärer

Fyra dansare på en scen, fotograferade uppifrån.

Dans i Öst arbetar för och med att yrkesverksamma danskonstnärer ska kunna bo, verka och utveckla sin dansform i Östergötland. Vi stödjer dessa genom olika finansiella stöd men även residens och samproduktion samt kompetensutveckling ex proffsklasser och nätverk. Det finns även en dansmatta att låna.

Proffsklasser

Proffsklasser i dans anordnas ett antal gånger per termin och riktar sig till professionella dansare, koreografer och danspedagoger i Östergötland.

För att delta i klassen ska du ha en avslutad eftergymnasial heltidsutbildning. Du ska klara av en avancerad dansklass på eget ansvar.

Är du intresserad att delta anmäler du dig till dansutvecklare Anna Ljung.

E-post: anna.ljung@regionostergotland.se

Proffsklasser hösten 2023

Öppna morgonklasser med il Young – Israel Aloni

22, 23 och 24 augusti kl 09.00-10.00 på Kulturhuset Agora i Linköping
De öppna klasserna leds av Israel Aloni och Mar Rodriguez Valverde. Aloni är konstnärlig ledare och medgrundare av ilDance. Hens praktik, I.Aloni Experience, har utvecklats under de senaste två decennierna och fokuserat på den fysiska kroppens medvetande och dess relation till omgivningen. Valverde är gästrepetitör i projektet ilYoung 2023 och har en bred internationell erfarenhet som lärare vid universitet och akademier, koreografassistent repetitör och konstnärlig assistent. Klasserna kommer att innehålla en del guidad improvisation och korta rörelsesekvenser och kommer att erbjuda ett bra sätt att lyssna in i vår kropp, rum och tid för att börja dagen med att fokusera på den fysiska närvaron och relationen med vår omgivning.

Workshop i balett med Chase Johnsey och Carlos Renedo

25 augusti kl 17.00-19.00 på Dansens Hus i Linköping

Chase Johnsey är en amerikansk balettdansör. Han är medgrundare och nuvarande konstnärlig ledare för Ballet de Barcelona. Han har tidigare varit huvuddansare i Les Baletts Trockadero de Monte Carlo och first artist i English National Ballet.

Carlos Renedo är grundare och verkställande direktör för Ballet de Barcelona. Han är en multidisciplinär artist och professionell dansare som uppträtt på många olika platser i världen.

Modern klass med Julia Ehrstrand

30 september kl 12.00-14.00 på Dansens hus i Linköping

Julia Ehrstrand har en examen från DOCH och har koreograferat, dansat och undervisat i Sverige och världen över dels med sitt egna kompani Ehrstrand Dance Collective och dels med andra koreografer och kompanier.

Julias proffsklass i samtida dans utgår ifrån ryggradsartikulationer och frigöringstekniker för att hitta ett organiskt sätt att röra sig och samtidigt utmana dansarnas teknik och att hitta maximal rörelseomfång. Det börjar med en fast teknisk uppvärmning med inslag av golvarbete, stretch och styrka följs av en koreografifras. Ett stort fokus är att dansarna ska hitta sin egen tolkning och flöde av rörelsen - för att få den att kännas naturlig i din kropp.

Balettklass med Micol Mantini

22 oktober kl 12.00 – 14.00 på Dansens Hus i Linköping
Micol Mantini
professionella danskarriär startade vid Balletto di Toscana i Florens. Därefter har hon jobbat med danshus i Tyskland. Mellan 2005 och 2022 var hon anställd på Göteborgs Operans Danskompani.

Micol säger så här om sin klass: ”Min klass är en välstrukturerad balettklass där musikalitet, flyt och förankring i rörelsen är i fokus. Jag vill skapa en glad miljö och uppmuntra dansarna att engagera sin kropp maximalt samtidigt som strukturen i balettklassen bibehålls.”

Workshop i rörelsesystem Netting/Knotting med Anna Pehrsson
12 november kl 12.00-14.00 på Dansens Hus i Linköping

Anna Pehrsson är dansare och koreograf aktiv i korsningen mellan dans, koreografi och bildkonst. Hon har dansat med antal kompanier både i Sverige och i Europa. Under 2023 deltar hon bland annat som koreograf och dansare i EU projektet Rail2Dance och utvecklar sitespecific projektet Danser för Bruket i samarbete med Region Uppsala.

I workshopen med Anna som kommer ni att undersöka hur en kropp i rörelse kan vara sammantvinnad med rum och omgivning. Genom en introduktion av Pehrssons rörelsesystem ”netting”/ ”knotting” arbetar workshopen fram ett sensoriskt landskap i förändring där kropp är rum och rum är kropp, ett sorts ekologiskt förhållningssätt styrt av sensoriska feedbackloopar.

Via den högintensiva praktiken ”pressure onto bodies/ pressure into space” från Pressure Fields, går workshopen vidare till det senaste verket Ghosting där deltagaren undersöker olika förkroppliganden performativt och tekniskt genom praktiken ”floating” som transformativ rörelse.

Dansmatta för utlåning

Dans i Öst har möjlighet att låna ut en dansmatta till dansarrangörer och professionella dansgrupper/kompanier främst inom genrerna modern, balett och jazz.

Dansmattan kan lånas ut till andra genrer också efter överenskommelse med dansutvecklaren. Dansmattan läggs uppe på det befintliga golvet för att skapa ett bra fäste och underlag för dem som dansar på mattan/golvet. Dansmattan skapar dock ingen svikt utan underlaget under dansmattan bör inte vara av betong eller sten.

  • Dansmattan får enbart användas inomhus.
  • Dansmattan är totalt 10x12 meter, vändbar svart och vit.
  • Totalt 8 rullar 1,5 meter bredda och vikt 25 kg per rulle.
  • Särskild dansmattetejp ingår i utlånet av dansmattan.
  • Arrangören/gruppen hämtar och lämnar mattan själv i Linköping
  • Arrangören/gruppen står själv för transportkostnad.

Kontakt

Anna LjungDansutvecklareEnheten för kultur
Jessica Rezko Cirkus- och dansutvecklareEnheten för kultur

Relaterad information