regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Smart specialisering

Smart specialisering bidrar till samverkan mellan regioner och ökar konkurrenskraften både för regioner och EU som helhet. Region Östergötlands fem styrkeområden styr satsningar och investeringar från den regionala utvecklingsfonden.

Särskilda prioriteringar inom regionen

Smart specialisering är en metod som innebär att en region tar fram särskilda prioriteringar eller styrkeområden där regionens aktörer har specifik kunskap, konkurrensfördel eller där det finns en tydlig utvecklingspotential. Metoden går ut på att mobilisera representanter från företag, akademi, det offentliga och intressegrupper för att gemensamt utveckla styrkeområdena. Regionen koncentrerar också satsningar och investeringar till dessa områden.

Smart specialisering används för att mer effektivt dra nytta av EU-gemensamma medel inom Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), som är en del av sammanhållningspolitiken. När regionerna koncentrerar sina investeringar till områden där de redan är starka, kan överlappande investeringar undvikas och synergier uppstå genom samverkan mellan regioner.

Tanken är att konceptet ska bidra till ökad konkurrenskraft både för enskilda europeiska regioner och för Europa som helhet. Under den nuvarande programperioden kommer smart specialisering att fortsätta spela en viktig roll i EU:s sammanhållningspolitik och för Europas ekonomiska återhämtning och omställning. Smart specialisering utgår från en ”bottom-up”-strategi, vilket ska främja innovationsprocesser och bidra till att lösa globala miljöutmaningar.

Under 2023 presenterade EU-kommissionen satsningen och utlysningen Regional Innovation Valleys (RIV). Framtida RIV-utlysningar och utveckling inom ramen för smart specialisering kommer fortsatt att vara av intresse att följa från EU-kontoret.

Smart specialisering i Östergötland

Region Östergötland har identifierat följande fem styrkeområden i sin strategi för smart specialisering:

  • Avancerade material
  • Effektiv logistik
  • Miljönytta som affär
  • Smarta, säkra, robusta uppkopplade produkter och system
  • Visualisering, simulering och bildanalys.

Östergötlands fem styrkeområden

Kontakt

Lukas AndreassonStrateg EU-frågor, EU-kontoret (EU Policy Officer)Enheten för internationell samverkan

Läs mer om EU-kontorets arbete på området