regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Transport och smarta städer

Omställningen av transportsektorn från vägtransporter till mer klimatvänliga alternativ är en åtgärd för att minska utsläppen från transportsektorn med 90 procent till 2050. EU-kontoret bevakar bland annat det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T) där en av dess korridorer går genom Östergötland och binder samman norra Europa med medelhavet.

Transportområdet är ett politikområde där EU och medlemsländerna har delade befogenheter. EU-kommissionen arbetar med flera olika program och transportnätverk som inriktar sig på olika delar av transportområdet.

EU:s strategi för hållbar och smart mobilitet

EU:s strategi för hållbar och smart mobilitet innehåller en handlingsplan med ett flertal initiativ för EU:s omvandling av transportsektorn de kommande åren. Strategin sätter den gröna och den digitala omställningen i fokus och innehåller ett övergripande mål om att minska utsläppen från transportsektorn med 90 procent till 2050 jämfört med 1990 års nivåer.

För att nå dit krävs stora insatser för att göra transporter mer hållbara, effektiva och motståndskraftiga. EU:s transportpolitik lägger stor vikt vid att minska vägtransporterna till förmån för mindre förorenande och mer energieffektiva transportsätt, som järnvägs- eller sjötransporter.

Transeuropeiska transportnätverket

Det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T) är bärande för EU:s strategi för hållbar och smart mobilitet. Målet med TEN-T-förordningen är att skapa ett europeiskt nät av järnvägar, vägar, inre vattenvägar, sjöfartsvägar, hamnar, flygplatser och järnvägsterminaler.

TEN-T-förordningen har nu reviderats för att koppla samman målen med EU:s gröna giv och strategin för hållbar och smart mobilitet. Den reviderade TEN-T-förordningen består av nio transportkorridorer som representerar huvudlederna för EU:s transporter. Östergötland finns med i en av dessa korridorer, Scandinavian-Mediterranean Corridor (ScanMed).

TEN-T-förordningen pekar ut ett flertal urbana noder (städer eller storstadsområden som omfattar mer än en stad) som knutpunkter, med strategiskt viktig transportinfrastruktur. I Östergötland är Linköping och Norrköping utpekade som urbana noder.

Smarta städer

Städer spelar en stor roll i omställningen mot ett hållbart och klimatneutralt samhälle. För att skynda på städernas klimatomställning riktas ett av EU:s mission mot klimatneutrala och smarta städer. Målet är att EU:s mission ska bidra till att 100 städer blir klimatneutrala och smarta till 2030.

Alla europeiska städer ska sedan kunna följa samma spår till 2050.
EU-kommissionen har tidigare presenterat en handlingsplan för mobilitet i städer, som kompletterar den reviderade TEN-T-förordningen. Initiativet sätter satsningar på kollektivtrafik och aktiv mobilitet som gång eller cykling i centrum, och förlitar sig genomgående på multimodala lösningar.

Kontakt

Lukas AndreassonStrateg EU-frågor, EU-kontoret (EU Policy Officer)Enheten för internationell samverkan

Läs mer om EU-kontorets arbete på området