regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Hälso- och sjukvård samt folkhälsa

EU-kontorets arbete inom hälso- och sjukvårdsområdet fokuserar på den europeiska hälsounionen, digitalisering av hälso- och sjukvård samt hållbarhetsaspekter inom hälso- och sjukvården.

Hälso- och sjukvårdsfrågor är så kallad nationell kompetens. Det innebär att det är medlemsländerna som lagstiftar på området och att EU har begränsad rätt att agera. EU arbetar i stället främst med att främja erfarenhetsutbyten, finansiera projekt som ger europeiskt mervärde, samt lämna rekommendationer och information till länderna. Det finns dock viss lagstiftningskompetens för EU. Det gäller exempelvis folkhälsa där EU lagstiftar om tobak och alkohol, men även områden som hälsodata och läkemedel.

En europeisk hälsounion

EU-kommissionen har lagt fram ett antal förslag och initiativ inom ramen för den europeiska hälsounionen som i dagsläget består av fyra huvuddelar. Innehållet i hälsounionen utökas allteftersom nya, breda, initiativ presenteras. De fyra huvuddelarna i hälsounionen är nedanstående:

  1. Gränsöverskridande samarbete vid hälsohot
  2. En europeisk cancerplan
  3. Läkemedel
  4. En övergripande strategi för psykisk hälsa

Digitalisering av hälso- och sjukvården

Utöver dessa fyra huvuddelar har digitalisering av hälso- och sjukvården och hälsodata identifierats som en prioriterad fråga. I maj 2022 presenterade EU-kommissionen förslaget om ett europeiskt hälsodataområde (EHDS). Detta är en hörnsten i EU:s arbete med att stötta medlemsländerna i den digitala omställningen av hälso- och sjukvården.

Hållbarhetsaspekter inom hälso- och sjukvården

Region Östergötland har identifierat tre frågor som rör hållbarhet inom hälso- och sjukvård där det är viktigt att följa EU:s politik och initiativ på området. Dessa tre områden är hållbara upphandlingar med två förslag på EU-lagstiftning; ett direktiv om tillbörlig aktsamhet och en förordning med ett förbud mot produkter som tillverkats genom tvångsarbete, hållbarhetsaspekter inom revideringen av läkemedelslagstiftningen samt giftfri verksamhet.

Kontakt

Isabelle JohanssonKontorsansvarig, EU-kontoret (Head of Office)Enheten för internationell samverkan

Mer om EU-kontorets arbete på området