regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Forskning, innovation och digitalisering

Arbetet med forskning och innovation kretsar kring den dubbla omställningen, den gröna och den digitala. Bland annat bevakas Horisont Europa, EU:s innovationsagenda och det digitala decenniet.

EU har ingen egen befogenhet att stifta lagar inom forskning och innovation, men området anses avgörande för Europas ekonomiska återhämtning och för att driva på en grön och digital omställning. EU arbetar därför med att främja initiativ på området, till exempel genom olika typer av finansieringsmöjligheter, för att uppmuntra till samarbete mellan forskarlag i olika länder och inom olika ämnesområden som är avgörande för banbrytande upptäckter och innovation.

Horisont Europa

Horisont Europa är EU:s ramprogram för forskning och innovation för 2021–2027, med en budget på 95,5 miljarder euro. I Horisont Europa arbetar EU vidare med att stärka effekten av forskning och innovation för att ta sig an de globala utmaningarna och nå FN:s hållbarhetsmål. Ramprogrammet har därför en tydlig inriktning mot samhällsrelevans och nyttiggörande av forskning och innovation.

EU:s innovationsagenda

Under 2022 antog EU-kommissionen en ny europeisk agenda för innovation, som siktar på att placera Europa i spetsen för teknikintensiv innovation och startups. Agendan har den dubbla omställningen, den gröna och den digitala, som centrala inslag och syftet är att stärka EU:s innovationskraft i en global kontext. Särskilt fokus läggs på djupteknisk (deep tech) innovation som kräver både banbrytande forskning och utveckling samt stora kapitalinvesteringar.

Digitalisering

Den dubbla omställningen genomsyrar i princip alla nya initiativ som presenteras av EU-kommissionen. Den dubbla omställningen, den digitala och den gröna, är nära sammanflätade och syftar till att skapa en mer hållbar och motståndskraftig union. Policyprogrammet för den digitala omställningen kallas för det digitala decenniet, och innehåller specifika digitala mål och delmål som ska uppnås senast 2030. Programmet struktureras kring fyra huvudområden: färdigheter, företag, förvaltning och infrastruktur.

Kontakt

Lukas AndreassonStrateg EU-frågor, EU-kontoret (EU Policy Officer)Enheten för internationell samverkan

Läs mer om EU-kontorets arbete på området