Rådet godkänner förordningen om ekodesign
Rådet vill stärka den cirkulära ekonomin i EU. Med förordningen om ekodesign ställs krav på ett cirkulärt tänk för flertalet produkter.
I den klimatlag som antagits av Europaparlamentet och EU:s medlemsländer ska EU som helhet nå klimatneutralitet till 2050. För att nå detta mål vill Rådet att EU:s ekonomiska tillväxt ska frigöras från ett beroende av ändliga resurser till en mer cirkulär ekonomi. En del i målet om en cirkulär ekonomi är förordningen om ekodesign som Rådet antog den 27 maj. Men förordningen om ekodesign ska ses i ett större sammanhang med flera förslag som leder till en mer cirkulär ekonomi. Exempelvis direktivet om avfall som medför ett ökat producentansvar för textilproducenter och direktivet om rätten att få en vara reparerad eller direktivet mot grönmålning vilka EU-kontoret tidigare skrivit om.
Den nya förordningen kommer ersätta ett direktiv från 2009 var fokus låg på energieffektivitet. Förordningen om ekodesign har en bredare omfattning än tidigare direktiv och är applicerbar på ett stort antal produkter. Med förordningen kommer krav på produkterna inom områden som hållbarhet, återanvändning, uppgraderbarhet och möjlighet att laga, återvinning, energi- och resurseffektivitet samt ekologiskt fotavtryck. EU-kommissionen kan via delegerade akter ange specifika krav på ekodesign. Bilar samt försvars- och säkerhetsprodukter är undantagna från kraven på ekodesign.
I reglerna finns ett förbud mot att förstöra textilier och skor som inte sålts och detta krav kan utökas till fler produkter via delegerade akter. Vid offentliga upphandlingar måste kraven på ekodesign tas i beaktande för att öka den offentliga sektorns köp av miljövänliga produkter.
Vad händer nu?
Då Europaparlamentet tidigare godkänt förordningen om ekodesign utgjorde Rådets antagande det sista steget innan lagen kan träda i kraft. Förordningen kommer nu publiceras i EU:s officiella tidning och träder i kraft på den 20:e dagen efter publicering. Kraven i ekodesignförordningen börjar gälla 24 månader efter att lagen trätt i kraft. Eftersom det rör sig om en förordning är den direkt tillämpbar i hela EU.
Läs mer
Publicerad
Kontakt
- Telefonnummer:+32 (0) 499 836 639
- E-postadress:hugo.lindahl@regionostergotland.se