Rapport från EU-kommissionen utvärderar leveranskedjorna för elva kritiska läkemedel
EU-kommissionen vill undvika brister på kritiska läkemedel. En första studie har nu publiceras som bedömer elva kritiska läkemedels leveranskedjor.
Europa har under de senaste åren upplevt brister i tillgången på vissa läkemedel. Under hösten 2023 presenterade EU-kommissionen därför flera åtgärder för att hantera brister på kritiska läkemedel, vilket EU-kontoret rapporterade om. Dessa åtgärder inkluderade en förteckning på kritiska läkemedel och en allians för kritiska läkemedel skapades där SKR deltar för de svenska regionernas räkning. Förteckningen över kritiska läkemedel innehåller över 200 aktiva substanser som anses nödvändiga för EU/EEA:s sjukvårdssystem. EU-kommissionen presenterade i juni en första pilotstudie för elva av dessa kritiska läkemedel.
Målet med studien är att identifiera vilka strukturella svagheter som finns inom läkemedlens leveranskedjor, förse olika intressenter så som EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (HERA) och Alliansen för kritiska läkemedel med evidensbaserade insikter samt utvärdera den metod som använts och bedöma möjligheten att skala upp metoden för att utvärdera alla läkemedel på förteckningen över kritiska läkemedel. Med hjälp av resultaten från denna undersökning och eventuella framtida undersökningar är förhoppningen att intressenterna ska kunna lämna rekommendationer till EU-kommissionen, medlemsländerna och andra beslutsfattare på EU-nivå som hjälper dem komma till bukt med läkemedelsbrister, inklusive från ett industripolitiskt perspektiv.
För att genomföra studien har EU-kommissionen använt data om läkemedlens leveranskedjor från innehavare av försäljningstillstånd, medlemsländer och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Resultaten visar bland annat att det finns ett stort beroende av leverantörer utanför EU för den aktiva substansen i läkemedlen, att betydande delar av en produkts leveranser kommer från ett enskilt land eller en tillverkare vilket skapar sårbarheter, att det finns en stor osäkerhet i efterfrågan på läkemedel och utmaningar med dess ekonomiska lönsamhet. För att hantera de problem rapporten identifierat föreslås en diversifiering av leverantörer, ökad flexibilitet i produktionskapaciteten och att ett ramverk för riskhantering för att hantera ekonomisk volatilitet och förändringar i efterfrågan bör utvecklas.
Läs mer
Publicerad
Kontakt
- Telefonnummer:+32 (0) 499 836 639
- E-postadress:hugo.lindahl@regionostergotland.se