regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Meddelande om den europeiska hälsounionen

Med anledning av pandemin lanserade EU-kommissionen den europeiska hälsounionen i slutet av 2020. Nu presenterar EU-kommissionen ett meddelande där hälsounionens framsteg redogörs för.

Under det sista kvartalet 2020 lanserade EU-kommissionen den europeiska hälsounionen som en reaktion på den pågående covid-19-pandemin. Målet med hälsounionen var, och är fortsatt, att förbereda medlemsländerna för att gemensamt hantera framtida hälsohot och att stötta modern och innovativ hälso- och sjukvårdspolitik. Den 22 maj presenterade EU-kommissionen ett meddelande som visar upp de framsteg som genomförts inom den europeiska hälsounionen sedan dess introduktion.

Till att börja med menar EU-kommissionen att unionen som helhet är bättre förberedda för att möta framtida hälsokriser genom de åtgärder som genomförts inom ramen för den europeiska hälsounionen. Dessa åtgärder är ett starkare regelverk som främjar samarbete, förstärkta hälsomyndigheter på EU-nivå och skapandet av Myndigheten för beredskap och insatser vid hälsokriser (HERA). Vidare lyfts den föreslagna revideringen av läkemedelslagstiftningen som en framgång under hälsounionen som enligt EU-kommissionen skulle ge 70 miljoner européer tillgång till nya mediciner och samtidigt värna läkemedelsindustrins konkurrenskraft. Region Östergötland anser att förslaget till uppdaterad läkemedelslagstiftning är en viktig ansats för att öka tillgängligheten till läkemedel för patienter i alla EU-länder och för att motverka brister. Det finns dock risker att vissa förslag kan blir kostnadsdrivande för regionen och att förslagen inte når hela vägen fram för att förbättra läkemedelstillgången till en rimlig kostnad.

EU-kommissionen har inom hälsounionen lanserat en cancerplan vars åtgärder berör allt från det förebyggande arbetet till diagnostisering, behandling och vård efter sjukdomen. EU-kommissionen har satt av 4 miljarder euro för att nå målen i planen. Inom hälsounionen ingår även förslaget om ett europeiskt hälsodataområde (EHDS) som förhandlades färdigt tidigare i år och som syftar till att möjliggöra utbyte av hälsodata för att bland annat underlätta vård i olika medlemsländer. För att förbättra den mentala hälsan har EU-kommissionen avsatt 1,2 miljarder euro som går till att stötta god mental hälsa, förbättrade förebyggande- och stödtjänster samt till att motarbeta stigma kopplat till mental hälsa.

Nya regler har antagits för att för att säkerställa tillgången till medicinska produkter och stärka patienters säkerhet, bland annat nya regler för användningen av ämnen av mänskligt ursprung. Slutligen lyfter EU-kommissionen antibiotikaresistens och klimatförändringarnas påverkan på hälsa som områden där framtidens lagstiftning bättre kommer hantera dessa problem genom medvetenheten om länken mellan människors, djurs och naturens hälsa.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan