regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Nyheter

Håll koll på vad som händer. Här kan du läsa våra nyheter, pressmeddelanden och reportage men också prenumerera på nyhetsbrev från Regional utveckling.

Aktuellt från Regional utveckling

 • Höga priser pressar hushållen, vilket ger fallande realinkomst och konsumtion under första kvartalet 2024

  Det var en av insikterna som lyftes när Region Östergötland och Evidens bjöd på webinarie om bostadsmarknaden i Östergötland.
 • Ny fördjupningsrapport om demokrati och delaktighet i Östergötland

  Region Östergötland har släppt en ny rapport, "Hur går det för Östergötland – fördjupning kring demokrati och delaktighet", som en del av sitt kontinuerliga analys- och uppföljningsarbete. Rapporten ger en djupgående analys av demokratisk delaktighet, tillit och trygghet i Östergötland.
 • Årets landsbygdsstipendiat utsedd

  Björn Granstrand, Vadstena, som lyfter fram besöksmål bortom de stora attraktionerna, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Priset på 15 000 kronor delas ut i samband med Östgötadagarna i september.
 • De är årets konsthantverkare

  Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund, Björke väveri i Söderköping, har utsetts till Årets konsthantverkare i Östergötland. Priset, 15 000 kronor, delas ut i samband med Östgötadagarna i september.
 • Vätterlänken - ny järnväg för att knyta ihop Jönköping och Linköping

  Region Östergötland höll under torsdagen tillsammans med Region Jönköpings län och Europakorridoren AB riksdagsseminarie för länsbänkarna om Vätterlänken.
 • Ställningstagande för folkhälsan och framtiden!

  Den 14–15 mars stod Region Östergötland värd för nätverket Healthy Cities Sveriges årsmöte och konferens i Norrköping. Nätverket består av regioner och kommuner runt om i Sverige som arbetar för att sätta hälsa högt upp på den sociala, ekonomiska och politiska dagordningen.
 • Stort utbud vid vårens Östgötadagar

  Den 18-19 maj är det dags för vårens Östgötadagar. Hundratals företagare öppnar sina dörrar under helgen, och allmänheten har chans att uppleva landsbygdens smultronställen i försommartid. Region Östergötland står bakom arrangemanget.
 • Dialogforum om krisberedskap och civilt försvar

  Hur kan vi stärka vår krisberedskap och civila försvar? Det var temat när Region Östergötland tillsammans med aktörer från idéburen sektor bjöd in till ett dialogforum den 24 april
 • Dags att nominera bidrag till Årets konsthantverkare, Årets landsbygdsstipendiat och Östgötadagsbakverket 2024

  Priserna utses av en jury och delas ut på Linköpings slott i samband med höstens Östgötadagar i september.
 • Är ditt företag en del av Östergötlands innovativa kraft?

  Under maj månad kommer Region Östergötland att skicka ut en undersökning till slumpmässigt utvalda företag i Östergötland för att mäta deras förmåga till innovation. Vi uppmanar er att delta och bidra till en djupare förståelse för Östergötlands innovationsekosystem!
 • Dans för alla under Dansens vecka

  Det kommer att dansas i alla Östergötlands 13 kommuner när Dansens vecka äger rum för 13:e året. Programmet är fyllt med både workshopstillfällen och dansföreställningar i olika genrer, för såväl barn och unga som den äldre befolkningen.
 • Cirkulär och biobaserad ekonomi öppnar möjligheter för Östergötland

  Under en tid har det funnits en stark trend där svenska bolag flyttat utomlands, bland annat drivet av lägre löner i det land där de förlagt sin verksamhet. På senare år har vinden vänt och allt fler etableringar sker nu i Sverige. Företag tar hem sin verksamhet för att kunna trygga sina leveranskedjor och stärka sitt hållbarhetsarbete. En annan trend är att flera stora etableringar inom grön omställning nu sker i Sverige, där inte minst tillgång på grön el drivit på utvecklingen.
 • Plan ska stärka idrottens betydelse i Östergötland

  Utveckla samverkan med idrottsrörelsen för en bättre folkhälsa och för ett starkare näringsliv. Det är några syften med den idrottspolitiska plan för 2024-2026 som regionutvecklingsnämnden antog i dag.
 • Ny rapport om Östergötland befolkningutveckling

  Befolkningsökningen 2023 i Östergötland visar att Östergötland fortsätter att öka sin befolkning, men har den lägsta folkökningen sedan år 2000.
 • Inspirerande föreläsningar och nätverkande inför Östgötadagarna

  Den 7 februari hölls kick off för årets Östgötadagar vid Vreta Kluster, där över 100 personer samlades för inspirationsföreläsningar och nätverkande.
 • Ansökan för två kulturstöd nu öppen

  Det är de två kulturstöden "Bredda deltagande och öka spridning" respektive "Konstnärlig utveckling och främja kvalitet" som nu ligger öppna för ansökningar mellan 1 februari och 4 mars.
 • Företagsjouren hjälper när det krisar

  Många företagare kämpar i ensamhet när bolaget går dåligt. Men det finns hjälp att få. Företagsjouren i Region Östergötland har hjälpt 350 krisande företag sedan starten 2014.
 • Nätverk med folkhälsa i fokus

  Hur skapar man samhällen som är bra att bo i för alla? Nätverket Healthy Cities arbetar för att sätta hälsa högt upp på den sociala, ekonomiska och politiska dagordningen. När det svenska nätverket har årsmöte i mars, står Region Östergötland som värd.
 • Region Östergötlands EU-årsöversikt lyfter aktuella frågor

  En ny upplaga av Region Östergötlands EU-årsöversikt är här och lyfter årets viktigaste EU-frågor ur ett östgötskt perspektiv.
 • Energi- och klimatstrategi 2024-2027 har antagits

  En ny och aktualiserad version av Energi- och klimatstrategin för Östergötland år 2024-2027 har lanserat. Med gemensamma krafter ska länet vara klimatneutralt till 2045.
 • Bred samverkan om konstnärlig utbildning för unga med funktionsnedsättning i Östergötland

  Snart kan en utbildning inom olika konstformer för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning, bli verklighet i Östergötland. Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun har gjort en gemensam överenskommelse om att stötta arvsfondsprojektet ”Scenen är mitt liv!”.
 • Mer distansarbete ställer nya krav

  Allt fler jobbar hemifrån och det ställer nya krav på samhällsplaneringen. Nu har en rapport om betydelsen av ökat distansarbete tagits fram.
 • Regionen tar fram strategier för näringsliv och innovation

  Tydliga mål som olika aktörer kan arbeta gemensamt kring. Det kommer att vara en viktig del av innehållet i en näringslivsstrategi och i en innovationsstrategi som Region Östergötland ska ta fram nästa år.
 • Så reser östgötarna

  Bilen är det dominerande färdmedlet i Östergötland visar resultatet i den resvaneundersökning som Region Östergötland och Östgötatrafiken har genomfört under 2023.
 • Ny regional kulturplan beslutad

  Ökad bredd, konstnärlig utveckling och nyttjande av kulturens kraft. Det är huvudmålen i den nya regionala kulturplanen för Östergötland, som nu har fastställts av regionfullmäktige. Även den regionala biblioteksplanen fastställdes.
 • Fler avgångar och snabbare linjer i kollektivtrafiken i Östergötland

  Kollektivtrafiken i Mjölby, Motala, Norrköping och Ödeshög kommer att förändras nästa år. Det är en del av innehållet i den trafik- och verksamhetsbeställning för 2024-2026 som trafik- och samhällsplaneringsnämnden beslutade om i dag.
 • Hur går det för Östergötland?

  Välkommen att ta del av "Årsrapport 2023 - Utvecklingsstrategi för Östergötland"
 • Barnkultur Öst – här samlas kultur för barn och unga i Östergötland

  Den regionala utbudskatalogen ”Barnkultur Öst” är nu uppdaterad för 2024 års utbud. Här finns det en mängd olika konst- och kulturuttryck som barn och unga kan delta i under det kommande året.
 • Hållbarhetsmål en naturlig del av regional utveckling

  Genom projektet Vägar till hållbarhet, har Region Östergötland integrerat hållbarhetsmålen i arbetet med den regionala utvecklingsstrategin.
 • Regioner samverkar för ökad konkurrenskraft

  Region Östergötland och Region Kalmar län vill samverka för att tillsammans bli mer konkurrenskraftiga. Nu tecknar därför de båda regionerna en avsiktsförklaring om att gemensamt jobba med besöks – och investeringsfrämjande arbete liksom med kompetensförsörjning och kompetensutveckling.
 • Östgötska krafter samlades kring kompetensförsörjning

  Möjligheten att använda artificiell intelligens (AI) i rekrytering, att länsperspektivet kan lösa det som inte den nationella politiken kan, och värdefulla kontakter. Det är några av deltagarnas insikter efter den regionala konferensen Framtid Östergötland, som också får en fortsättning.
 • Lunnevadselever representerar Östergötland i Skapa Dans

  I år kommer dansarna och Lunnevadseleverna Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin att representera Östergötland i riksfinalen av koreografitävlingen Skapa Dans i november.
 • Statistik om befolkningen i ny tappning

  Hur mår befolkningen i Östergötland? De som vill veta, kan använda tjänsten Status Östergötland. Den finns nu i en ny version med ännu mer information om invånarnas hälsa och livsstil. Till exempel går det att se statistik om ungdomar fördelat på enskilda skolor. 
 • Regioner samverkar om ökad järnvägskapacitet

  Järnvägssträckan mellan Linköping och Jönköping spelar en viktig roll för den regionala utvecklingen. Nu tecknar Region Östergötland och Region Jönköpings län en gemensam avsiktsförklaring om att arbeta för att öka kapaciteten på sträckan och förbättra järnvägssystemet i södra Sverige.
 • Östergötland och Örebro län satsar på cirkulära lösningar

  Nu ska företag i Östergötland och Örebro län bli bättre på att införa cirkulära lösningar. EU-projektet Cirkulär kraftsamling i Östergötland och Örebro län ska stärka företagen i arbetet med den gröna omställningen.
 • Uppmuntran från hemmaplan ger motivation

  Nyligen utsåg Region Östergötland årets kulturstipendiater. Utmärkelsen betyder mycket i form av bekräftelse och uppmuntran, berättar några av stipendiaterna.
 • Digitala kartor underlättar planering

  Kartvisningstjänsten Regionatlas Östergötland gör det möjligt att samtidigt se var exempelvis vårdcentraler finns och var nya bostadsområden planeras. Både Region Östergötland och kommuner har nytta av information i digitala kartor.
 • Start för nya regionala utvecklingsprojekt

  Cirkulära flöden, energieffektivisering och digital kompetens är teman för några av de nio regionala utvecklingsprojekt som startar i höst. Att flera projekt har beviljats medel skapar stora möjligheter för att fortsatt driva regionala utvecklingsfrågor och stärka regionen.
 • Landsbygden bjuder in till höstens Östgötadagar

  Den 2-3 september är det dags för Östgötadagarna. Region Östergötland arrangerar den årliga höstfesten, som lockar tusentals besökare till den östgötska landsbygden.
 • Unika vindskydd invigda vid Omberg och Tåkern

  Arkitekturfestivalen Arknats nybyggda vindskydd på Omberg, vid fågeltornet Svälinge och vid Naturum Tåkern är klara. Region Östergötland är medfinansiär till de unika vindskydden, som är skapade av arkitektstudenter från Europa och byggda i lokalt producerat trä.
 • Regioner lyfter viktiga åtgärder för Stångådals- och Tjustbanan

  Stångådals- och Tjustbanan spelar en viktig roll för den regionala utvecklingen. Därför gör Region Östergötland och Region Kalmar län en gemensam skrivelse till Trafikverket om prioriterade åtgärder för att rusta upp järnvägssträckan.
 • De får årets kulturstipendier

  Region Östergötland har utsett årets kulturstipendiater. Stipendiaterna representerar flera olika kulturområden - som dans, musik och film.
 • Cirkusresidens och lindanspremiär i Borkhult

  Under två veckor har Region Östergötland anordnat ett cirkusresidens, i samarbete med Borkhult Lapphem och Yxnerums hembygdsförening. På Borkhultsdagen den 20 augusti är det premiär för den innovativa lindansföreställningen RAAF.
 • Arkitekturfestivalen Arknat bygger unika vindskydd i Östergötland

  Den 11 augusti startar den två veckor långa arkitekturfestivalen Arknat, som arrangeras av föreningen med samma namn. En grupp arkitekturstudenter från hela Norden samlas för att tillsammans utforma och uppföra tre vindskydd i trä som ska förgylla platser kring Tåkern och Omberg.
 • Ovanliga bäret sätter smak på Östgötadagsbakverket 2023

  ”Blåbärstrymazarin med brynt smör och citroncheesecake”. Det är namnet på årets Östgötadagsbakverk, som uppmärksammas under Östgötadagarna den 2-3 september.
 • Årets landsbygdsstipendiat utsedd

  Carina Jarhall, Åtvidaberg, ordförande i föreningen Gör Åtvid, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Priset på 15 000 kronor delas ut under Östgötadagarna i september.
 • Han är årets konsthantverkare

  Hannes Öhman, Vadstena, vid Hannes Woodcraft har utsetts till Årets konsthantverkare i Östergötland. Priset, 15 000 kronor, delas ut under Östgötadagarna i september.
 • Miljöteknikpris delades ut på Eday 2023

  Vad kan vi alla göra för att skapa utveckling inom grön omställning? Ett 90-tal deltagare samlades på Eday 2023 torsdag den 25 maj. Som avslutning delades årets miljöteknikpris ut till en inspiratör inom klimatneutralt byggande.