regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Stärkt svensk halvledarsektor: stor satsning beviljad av Tillväxtverket

Projektet "Halvledare – en svensk värdekedja" har beviljats stöd från Tillväxtverket och Region Östergötland genom utlysningen "Stärk ekosystemet för halvledare". Ett betydande steg för att positionera Sverige som en ledande aktör inom halvledarteknologi och bidra till en hållbar industriell utveckling.

Region Östergötland har beslutat att medfinansiera det strategiska halvledarprojektet som syftar till att minska Sveriges beroende av importerade halvledarmaterial och stärka landets konkurrenskraft inom den globala halvledarsektorn.

Projektet, som har en budget på 58 miljoner kronor, ska pågå mellan mars 2025 och februari 2028. Region Östergötland bidrar med totalt 3 miljoner kronor under projektperioden.

Projektet, som leds av Innovative Materials Arena (IMA), har som mål att utveckla en inhemsk produktionskapacitet för avancerade halvledarmaterial som kiselkarbid (SiC) och galliumnitrid (GaN), vilka är kritiska för framtidens energikrävande applikationer som elfordon och kraftelektronik. Detta initiativ bidrar också till den europeiska halvledarstrategin, European Chips Act, och stärker Sveriges roll inom EU:s halvledarindustri.

Projektet bygger på ett omfattande samarbete mellan framstående aktörer inom forskning och industri. IMA:s samarbetspartners inkluderar Linköpings universitet, Chalmers tekniska högskola, Norrköping Science Park (NoSP), Linköping Science Park (LiSP) samt företagen ST Microelectronics Silicon Carbide, SweGaN, TekSiC och Polar Light Technologies.

Satsningen har en tydlig koppling till både regionala och nationella strategier för hållbar utveckling och innovation. Genom att etablera en värdekedja för halvledare i Sverige och skapa nya utbildnings- och forskningssamarbeten, förväntas projektet främja teknologisk innovation, minska geopolitiska risker, och skapa förutsättningar för en mer självförsörjande halvledarsektor i Sverige.

Projektet riktar sig främst till små och medelstora företag inom halvledarsektorn samt akademiska institutioner. Målet är att vid projektets slut ha demonstrerat en nationell värdekedja för SiC och GaN, stärkt forskningsinfrastrukturen, och genomfört minst tio nätverks- och utbildningsaktiviteter.

Denna satsning blir ett viktigt steg i vårt arbete med att bidra till att Östergötland är med och stärker Sveriges roll inom EU:s halvledarindustri, säger Carina Malmgren, strateg Innovation och näringsliv, Region Östergötland.

Projektinformation

Projekttitel: Halvledare – en svensk värdekedja

Budget: 58 800 000 SEK

Finansiering: 23 500 000 SEK är stöd från Tillväxtverket och 3 000 000 från Region Östergötland. Resterande är medfinansierat av projektparterna

Projektparter: Innovative Materials Arena (IMA), Linköpings universitet, Chalmers tekniska högskola, Norrköping Science Park (NoSP), Linköping Science Park (LiSP), ST Microelectronics Silicon Carbide, SweGaN, TekSiC och Polar Light Technologies

Projektperiod: 2025-03-01 – 2028-06-30

Kontakt

Carina MalmgrenStrateg innovation och näringslivEnheten för näringslivsutveckling