regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Tio år med Östgötakommissionen – samarbete för en god och jämlik hälsa i Östergötland

Den 20 september samlades politiker och tjänstepersoner från hela Östergötlands folkhälsopolitiska nätverk för att diskutera hur vi tillsammans kan främja en god och jämlik hälsa i regionen. Genom samverkan och långsiktigt arbete strävar vi efter att skapa goda livsvillkor för alla invånare, oavsett bakgrund eller livssituation.

Nätverket, som träffas några gånger per år, består av representanter från länets kommuner, regionen och länsstyrelsen. Under dagen uppmärksammades särskilt att det är tio år sedan Östgötakommissionens slutrapport publicerades. Kommissionen hade som mål att analysera hälsoläget i länet utifrån olika perspektiv och föreslå insatser för att skapa förutsättningar för bättre hälsa på lika villkor för alla i Östergötland.

”Hälsoskillnaderna ökar”

Anders Eksmo, politisk representant från Region Östergötland och ordförande i regionstyrelsens beredning för hållbarhet och hälsa, betonar att ojämlikheten i hälsa mellan olika grupper i samhället fortsätter att växa:

– Östgötakommissionens rekommendationer till insatser är fortfarande högst relevanta, och vi måste fortsätta arbeta för jämlik hälsa.

Nya insikter från Folkhälsomyndigheten och forskningen

Folkhälsomyndigheten deltog också på mötet och presenterade en kartläggning som beskriver hur folkhälsoarbetet ser ut i Sverige. David Ekholm, forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS), presenterade sin rapport "Kommunal styrning av folkhälsoarbetet: I spänningsfältet mellan operativt och strategiskt folkhälsoarbete", som belyser hur offentliga aktörer kan arbeta för en hållbar och strategisk folkhälsoplanering.

En gemensam folkhälsostrategi för framtiden

Nätverkets mål är att dela kunskap och erfarenheter samt följa utvecklingen inom folkhälsoarbetet på nationell, regional och lokal nivå. Utgångspunkten för träffarna är den regionala folkhälsostrategin med målsättningen att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.

" Folkhälsostrategin är en viktig pusselbit för att stödja arbetet för hållbar regional utveckling. En befolkning som är frisk och mår bra skapar bättre förutsättningar för välstånd och ökad tillväxt genom mindre sjukfrånvaro, större sysselsättning, högre produktivitet och minskat behov av vård och omsorg", säger Sara Birgersson, folkhälsostrateg.

Kontakt

Sara BirgerssonFolkhälsostrategEnheten för regional planering