Ny rapport om tillståndet för EU:s hälso- och sjukvårdssystem
Den senaste upplagan av EU-kommissionens rapport som analyserar det europeiska hälso- och sjukvårdssystemet har publicerats. Särskilt fokus är bristen på arbetskraft inom hälso- och sjukvården samt främjandet av ett hälsosamt åldrande.
Tillsammans med Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och European Observatory on Health Systems and Policies har EU-kommissionen den 18 november lanserat en ny upplaga av rapporten Health at a Glance: Europe. Rapporten, som publiceras vartannat år, analyserar det europeiska hälso- och sjukvårdssystemet och årets rapport fokuserar särskilt på bristen på arbetskraft inom hälso- och sjukvården samt främjandet av ett hälsosamt åldrande.
Rapporten visar att det råder brist på både läkare och sjuksköterskor i en stor del av EU-länderna samtidigt som demografiska förändringar gör att efterfrågan ökar på samma gång som många ur vårdpersonalen kommer att gå i pension under de närmsta åren. För att ta itu med bristen på arbetskraft föreslås satsningar på arbetsmiljön och personalens löner. På längre sikt behöver möjligheterna till fortbildning öka enligt rapporten. Den vårdpersonal som finns behöver också mer tid att fokusera på patienterna. Här föreslår rapporten att potentialen i digitala verktyg och AI behöver nyttjas i större utsträckning.
Den förväntade livslängden vid 65 års ålder är just nu 20 år, men ungefär hälften av dessa år påverkas av kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar. Enligt rapporten kan en betydande del av dessa sjukdomar undvikas genom förebyggande åtgärder. Exempelvis är bristande fysisk aktivitet en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar samt depression. Rapporten efterfrågar initiativ för att främja hälsosamt åldrande. Genom ett förebyggande arbete kan också kostnadsökningarna inom hälso- och sjukvården avta samtidigt som bristen på vårdpersonal kan minska.
Samtidigt som behovet av förebyggande arbete är stort konstateras det i rapporten att framstegen med att komma till bukt med livsstilsfaktorer som bidrar till sjukdom har avstannat. Även miljöfaktorer som luftföroreningar och klimatförändringar utgör ett ökande hot för människors hälsa. EU har dock åtagit sig att minska de förtida dödsfall som orsakas av små partiklar med 55 procent till 2030. Enligt nuvarande prognos är EU på rätt spår för att nå målet.
Avslutningsvis avhandlar rapporten även antibiotikaresistens och vacciner. Vid en jämförelse mellan EU:s medlemsländer framgår att antibiotikaanvändning varierar nästan fyrfaldigt och att bättre styrning behövs för att optimera antibiotikaanvändningen. I en rapport från februari i år, som EU-kontoret skrivit om, konstateras att länder som minskat sin användning av antibiotika också ser en minskad ökning av antibiotikaresistenta bakterier. I EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens politiska riktlinjer, som stakar ut prioriteringarna för EU-kommissionens arbete under den nya mandatperioden, tas också arbetet mot antibiotikaresistens upp.
Även vaccinationstäckningen varierar kraftigt mellan medlemsländerna. De flesta medlemsländer såg en god täckning av den grundläggande dosen av covid-19-vaccin men när de kommer till den andra påfyllnadsdosen syns skillnader i vaccinationstäckning runt om i EU. Från 75 procent i vissa medlemsländer till endast fem procent i andra. Vaccinskepticism är, tillsammans med bristande tillgänglighet, ett hinder för att öka vaccinationstäckningen. Uppfattningen att vaccin är säkra varierar mellan medlemsländerna med en högsta notering på 94 procent och en lägsta på 60 procent.
Läs mer
Rapporten i sin helhet, EU-kommissionen (health.ec.europa.eu). Länk till annan webbplats.
Sammanfattning av rapporten, EU-kommissionen (health.ec.europa.eu). Länk till annan webbplats.
Länder som minskat användningen av antibiotika ser minskad ökning av antibiotikaresistenta bakterier
Kommissionsordföranden presenterar sina politiska riktlinjer
Publicerad
Kontakt
- Telefonnummer:+32 (0) 499 836 639
- E-postadress:hugo.lindahl@regionostergotland.se