regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Expertgrupp har utvärderat Horisont Europa

EU-kommissionens expertgrupp har genomfört en interimsutvärdering av Horisont Europa. Rapporten kommer med rekommendationer både till nuvarande och nästa eventuella ramprogram.

Horisont Europa, också kallat ramprogram 9 (FP9), är EU:s huvudsakliga finansieringsinstrument för forskning och innovation. Under EU:s nuvarande långtidsbudget som stäcker sig mellan 2021 och 2027 har FP9 en budget på 95,5 miljarder euro. En expertgrupp under ledning av Portugals tidigare minister för forskning, teknologi och högre utbildning, Manuel Heitor, har genomfört en interimsutvärdering av Horisont Europa. Utredningen tittar på vad som kan göras inom det nuvarande ramprogrammet för att stärka Europas konkurrenskraft men blickar även framåt mot nästa långtidsbudget. Under 2025 kommer arbetet med EU:s nästa långtidsbudget, för perioden 2028-2034, ta fart på allvar. Hur budgeten kommer organiseras är fortfarande oklart. Rapporten från Heitor och hans kollegor tar dock sikte på ett nytt ramprogram (FP10) och lämnar rekommendationer för att även detta program ska bidra till att komma till bukt med EU:s vikande konkurrenskraft.

Rapportens namn ”Align, act, accelerate” fångar in rapportens tolv olika rekommendationer. Med ”align” menar författarna att åtgärderna för att stärka forskning och innovation ska samspela med strategiska mål och andra regulatoriska, ekonomiska och finansiella policys. Här är det rekommendation 1, 11 och 12 som kopplar an till ”align”. Nästa område är ”act” och handlar kort och gott om att kraftigt öka Europas vetenskapliga, teknologiska och innovativa styrka. Rekommendation 2 samt 4-8 handlar om ”act”. Det tredje området är ”accelerate”. Detta område handlar framförallt om att skala upp och göra forskning och innovationslösningar kommersiellt gångbara, ett behov som också lyftes i den så kallade Draghirapporten, om EU:s konkurrenskraft, som EU-kontoret tidigare skrivit om. De rekommendationer som svarar på området ”accelerate” är 1 samt 3-10. I samband med valet till Europaparlamentet och tillträdandet av en ny EU-kommission har det varit en tid med många rapporter. Även Lettarapporten som handlar om framtiden för den inre marknaden berör forskning och innovation.

Heitorrapportens rekommendationer i korthet

  1. Inkludera hela statsförvaltningen för att se till så forskning och innovation samspelar med strategin för konkurrenskraft och en ren och digital ekonomi.
  2. Stärk Europas globala konkurrenskraft genom att främja forskning, innovation och uppskalning med ett starkare ramprogram.
  3. Skapa ett extra värde för Europa genom att satsa på konkurrenskraftig excellens, industriell konkurrenskraft, samhälleliga utmaningar och ett starkt forsknings- och innovationsekosystem.
  4. Etablera en experimentell enhet för att lansera program för banbrytande innovation med snabba finansieringsmöjligheter.
  5. Stärka excellens genom att öka finansieringen för det Europeiska forskningsrådet, Europeiska innovationsrådet och Marie Skłodowska-Curie Actions programmet.
  6. Skapa ett industriellt konkurrenskrafts- och teknologiråd för att främja investeringar i industriell forskning och innovation.
  7. Etablera ett råd för samhälleliga utmaningar som arbetar i linje med EU:s strategiska prioriteringar och samverkar med filantropin och civilsamhället.
  8. Bygg ett inkluderande och attraktivt forsknings- och innovationsekosystem på EU-nivå genom långsiktiga investeringar, främjandet av universitetsallianser och att uppmuntra till samfinansiering från medlemsländerna.
  9. Förenkla programmet genom att minska administrativa åtaganden, vara öppen för flexibel finansiering och förenkla ansökningsprocessen.
  10. Etablera ett upphandlingsprogram för innovation med målet att stimulera industriell uppskalning genom lösningar styrda av efterfrågan.
  11. Ta geopolitisk hänsyn vid internationella partnerskap.
  12. Optimera innovationen av teknologi med dubbla användningsområden genom att hantera civila och militära forsknings- och innovationsprogram separat.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan