regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Rapport om EU:s prestation inom forskning och innovation presenterad

Rapporten visar både på styrkor och svagheter när det kommer till forskning och innovation i EU. Tre huvudsakliga utmaningar identifieras.

Forskning och innovation står högt på EU:s agenda och nämns som en framtida prioritering i den strategiska agenda som medlemsländernas stats- och regeringschefer enades om den 27 juni och som EU-kontoret skrivit om. Forskning och innovation nämns också som viktigt för att stärka Europas konkurrenskraft, bland annat i den så kallade Lettarapporten om den inre marknaden. Samma dag som den strategiska agendan presenterads släpptes också 2024 års utgåva av rapporten om prestationen inom vetenskap, forskning och innovation.

Rapporten analyserar dynamiker i forskning och innovation samt vad som driver utvecklingen framåt inom området. Både styrkor och svagheter i EU:s prestation inom forskning och innovation presenteras och rapporten finner bland annat att EU har ökats satsningarna på forskning och innovation under de senaste 20 åren och har en stark ställning inom framförallt grön teknologi. Tillsammans har EU-länderna också en ledande position gällande globala patent inom förnybart och energieffektivitet. Endast Kina producerar mer vetenskap, det vill säga publicerade artiklar, än EU och när det kommer till citerade publikationer ligger unionens länder ungefär på par med USA. Samtidigt är EU endast rankat på femte plats när det kommer till forskningsintensitet och ligger efter Kina och USA vad gäller specialisering inom vissa teknologier så som AI samt uppkopplade produkter och system. Tillgången till riskkapital är liten och minskar möjligheterna till ytterligare privata investeringar.

Utöver dessa styrkor och svagheter har rapporten också identifierat tre huvudsakliga utmaningar inom forskning och innovation för unionen. För det första har EU underutnyttjade forsknings- och innovationsekosystem. För det andra finns ett gap mellan olika geografiska platser där forsknings- och innovationsaktiviteter tenderar att samlas på ett ställe och för det tredje leder svårigheter i att attrahera privat finansiering till ett teknologiskt gap mot andra delar av världen. EU försöker hantera dessa problem genom satsningar inom smart specialisering. Ett exempel är Partnerskap för regional innovation (PRI) piloten som Region Östergötland deltog i. Arbetet fortsätter framåt bland annat med de regionala innovationsklustren.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan