regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Rådet presenterar framtidens industripolitik

I kontexten av ökad global konkurrens och flera kriser som covid-19 pandemin och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina vill Rådet stärka den europeiska industrin. Därför presenteras rådslutsatser om framtidens industripolitik.

Industrisektorn inom EU står för mer än 20 procent av EU:s totala ekonomi, cirka 35 miljoner jobb och 80 procent av EU:s varuexport. För att stärka denna sektor som de senaste åren upplevt utmaningar, på grund av den ökade globala konkurrensen och de senaste årens kriser så som covid-19 pandemin och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, antogs slutsatser för framtidens industripolitik under ett rådsmöte för konkurrenskraft. Slutsatserna utgör Rådets önskemål för framtida initiativ från EU-kommissionen under nästa mandatperiod och syftar till att etablera en europeisk industrigiv, i likhet med den gröna given som tagits fram under innevarande mandatperiod. Rådslutsatserna vill stärka den europeiska industrins konkurrenskraft som ska driva på för en grön, digital och motståndskraftig framtid.

Utöver utmaningarna med ökad konkurrens och flera kriser lyfter Rådet att den dubbla omställningen, den gröna och den digitala, både för med sig utmaningar och möjligheter för företag och medborgare. Den gröna och digitala omställningen ses som en viktig del av framtidens industripolitik och Rådet trycker på behovet av en omfattande industripolitik som går i linje med unionens politik på miljö- och klimatområdet samt inom digitalisering.

I slutsatserna lyfter Rådet innovation som drivande för europeisk konkurrenskraft och vill att strategiska prioriteringar ska pekas ut i EU:s industriella forsknings- och innovationspolitik. När det kommer till att bekosta industriella investeringar vill Rådet förbättra finansieringsmöjligheterna genom att skapa en kapitalmarknadsunion, samt genom att använda existerande finansieringsmöjligheter så som den Europeiska investeringsbanken, sammanhållningspolitiken, viktiga projekt av gemensamt intresse (IPCEIs) och InvestEU-programmet. De investeringsmöjligheter som idag finns tillgängliga behöver utvärderas och vid behov förbättras. Utöver detta ska möjligheten till privata investeringar utforskas. EU-kommissionen ska bedöma om de nuvarande möjligheterna till finansiering är tillräckliga för att nå unionens målsättningar inom en rimlig tid.

För att den europeiska industrin ska lyckas vill Rådet skapa rätt förutsättningar inom ett antal områden. De tar i sina slutsatser upp vikten av en välfungerade inre marknad, något som även speglas i rapporten från den tidigare Italienske premiärministern Erico Letta, om just framtidens inre marknad, även kallad Lettarapporten. Utöver den inre marknaden vill Rådet också se ett tydligt regulativt ramverk, hållbar och pålitlig energi till ett överkomligt pris, välutbildad arbetskraft, öppen och ambitiös handelspolitik, kvalitetsstandarder och skydd av immateriella rättigheter samt förbättrad omvandling av forskning till praktisk nytta.

Avslutningsvis fastslås att framtida politiska initiativ på industriområdet ska ta hänsyn till existerande EU-lagstiftning som industriplanen för den gröna given, akten om kritiska råmaterial och akten om nettonollindustri. Utöver detta ska industripolitik bland annat baseras på evidens, marknadsprinciper och grundläggande ekonomiska prognoser.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan