regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Union of Skills – En gemensam kompetensunion för EU

För att EU ska kunna upprätthålla sin höga levnadsstandard och för att kunna fortsätta att vara konkurrenskraftigt i framtiden behövs kompetent arbetskraft. EU-kommissionen har därför tagit fram en plan för att utveckla en gemensam kompetensunion.

I nuläget finns det stora utmaningar inom EU när det kommer till kompetent arbetskraft. En av fem vuxna har läs eller skrivsvårigheter, en av fyra 15-åringar saknar tillräckliga kunskaper inom läsning, matte och vetenskap, och nästan fyra av fem små- och medelstora företag har svårigheter att hitta kompetent arbetskraft enligt statistik från EU-kommissionen. Det är en löpande trend i EU att kompetensen bland ungdomar och arbetare hamnat efter sina motsvarigheter utanför unionen. Utifrån denna bakgrund har EU-kommissionen tagit fram en handlingsplan för en Kompetensunion, som ska stärka försörjningen av kompetent arbetskraft inom EU.

Fyra förutsättningar för kompetensförsörjning

För att skapa förutsättningarna för bättre försörjning av kompetent arbetskraft innehåller handlingsplanen fyra huvudkomponenter.

Utveckla färdigheter för god livskvalitet och jobb

Att utveckla färdigheter, utbildning och jobbträning är avgörande för att skapa bra jobb och att förbättra liv, menar EU-kommissionen. För att underlätta utvecklingen ska Kompetensunionen skapa ett pilotprojekt för att stödja grundläggande färdigheter, som ska hjälpa unga att bli bättre på läsning, matematik, vetenskap samt digitala och medborgare kunskaper. Kompetensunionen ska även stötta utbildning inom de så kallade STEM-ämnena, naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik, särskilt för att få fler kvinnor att delta. Även yrkesutbildningar (VET) ska göras mer attraktiva, innovativa och inkluderande.

Regelbunden kompetensutveckling och omställning

Omställning och utbildning för de som redan är på arbetsmarknaden är också ett av Kompetensunionens fokus. EU-kommissionen vill att fler ska fortsätta att lära sig livet ut, vilket ska skapa en mer flexibel arbetskraft och arbetsmarknad. För att uppnå det föreslår EU-kommissionen en utökad användning av mikromeriter som flexibla lärandelösningar, samt att stärka Kompetenspakten för att hjälpa fler arbetstagare att skaffa nya färdigheter inom strategiska sektorer. Även ett pilotprojekt för kompetensgarantier, som ska hjälpa arbetslösa att utveckla sina färdigheter, ska lanseras. Slutligen vill man även lansera en EU-kompetensakademi, som ska stötta företag med de färdigheter som behövs för grön omställning och för den nya given för ren industri.

Underlätta fri rörlighet för arbetstagare

Rörligheten av arbetskraft i EU ska också förbättras för att den inre marknaden ska bli starkare. Kompetensunionen kommer därför fokusera på att utveckla överförbarheten av färdigheter mellan EU:s medlemsländer, för att göra det lättare för människor att validera sina kvalifikationer. Vidare vill man skapa en europeisk examen för gemensamma studieprogram inom EU, samt ett europeiskt VET diplom för yrkesutbildningar. Samarbeten mellan europeiska universitet i så kallade universitetsallianser samt centrum för yrkesinriktad spetskompetens ska också stärkas. EU-kommissionen vill även etablera Europeiska skolallianser för att underlätta utbyten bland elever och lärare.

Attrahera, utveckla och behålla talang

För att upprätthålla kompetent arbetskraft måste EU även attrahera, utveckla och behålla talang som bidrar till innovation, tillväxt och konkurrenskraft. Vidare ska EU-kommissionen skapa en EU talangpool för rekrytering av kompetent arbetskraft utanför EU, särskilt inriktat mot sektorer med arbetskraftbrist. Det ska kombineras med en ny visa strategi, som ska göra det enklare för begåvade studenter, kompetent arbetskraft och forskare att komma till EU. Till sist ska även ett Välj Europa initiativ startas, som ska locka och behålla talanger.

Läs mer

Kontakt

Theodor BjarnemarPraktikant, EU-kontoret (Trainee)Enheten för internationell samverkan