regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Slutsatser från rådet gällande sysselsättning och kompetens

Den gröna och digitala omställningen samt demografiska förändringar leder till nya förutsättningar på arbetsmarknaden. För att hantera bristen på arbetstagare med rätt kompetens har rådet lämnat uppmaningar till bland annat medlemsländerna och EU-kommissionen.

På grund av bland annat demografiska förändringar och de nya kompetensbehov som uppstått framförallt som en konsekvens av den gröna och digitala omställningen finns en brist på arbetstagare med rätt kompetens i alla EU:s medlemsländer. Samtidigt som det finns brist på kompetent arbetskraft går människor arbetslösa, framförallt inom vissa grupper. I handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter har EU:s medlemsländer enats om att sysselsättningsgraden i unionen som helhet ska vara minst 78 procent till 2030. Den 2 december enades EU:s medlemsländer om rådsslutsatser för att hantera bristen på arbetskraft med rätt kompetens i EU. Slutsatserna är inte bindande utan används för att exempelvis uppmana medlemsländer eller EU-kommissionen att agera i en viss fråga.

I slutsatserna uppmanar rådet till särskilt stöd för vissa grupper som ofta har lägre sysselsättningsgrad. Dessa är kvinnor, lågutbildade, äldre, unga, personer från etniska minoriteter och personer med funktionsnedsättningar. Rådets slutsatsers vänder sig både till medlemsländerna, EU-kommissionen samt Sysselsättningskommittén och Kommittén för socialt skydd. Bland annat uppmanas medlemsländerna att:

  • Tillhandahålla möjligheter för kompetensutveckling och vidareutbildning inom områden där det finns ett behov på arbetsmarknaden.
  • Komma till bukt med individuella och strukturella barriärer på arbetsmarknaden.
  • Minska könsbaserade löneskillnader och könsbaserade stereotyper.
  • Främja goda arbetsförhållanden.

Bland annat uppmanas medlemsländerna och EU-kommissionen att:

  • Förbättra prognoserna för behov av arbetskraft och kompetens.
  • Ökan samstämmigheten mellan nationell och EU nivå.

Bland annat uppmanas Sysselsättningskommittén och Kommittén för socialt skydd att:

  • Analysera påverkan av den gröna och digitala omställningen på arbetsmarknaden.
  • Fortsätta bevaka brister i arbetskraft och kompetens i kontexten av den europeiska planeringsterminen.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan