regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Rapport simulerar hur urban mobilitet kan nå klimatmålen till 2050

Transportrelaterade utsläpp ska minska med 90 procent till 2050. I en ny rapport simuleras tre potentiella scenarier för urban mobilitet som alla når klimatmålen.

I den europeiska gröna given och EU:s klimatlag slås det fast att union ska vara klimatneutral till 2050. För transportsektorn innebär det att en 90 procentig utsläppsminskning ska nås till 2050. På väg dit finns ett delmål om en 55 procentig utsläppsminskning till 2030. Det Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) presenterade i oktober en ny rapport som belyser omställningen till en hållbar urban mobilitet utifrån 2030- och 2050-målen.

Rapporten innehåller simuleringar av tre senarior och gör bland annat uppskattningar om minskade koldioxidutsläpp samt vilka investeringar och kostnader som krävs för att nå målen till 2030 och 2050. Till 2030 visar simuleringarna att den teknologiska utvecklingen av exempelvis motorer kommer bidra med ungefär en femtedels utsläppsminskning. Åtgärder för hållbar mobilitet, exempelvis miljözoner och främjande av cykeltransporter, kan ytterligare minska utsläppen men här varierar minskningen beroende på åtgärdernas omfattning. Av de tre senarior som simulerats är det endast ett som når upp till en utsläppsminskning på 55 procent till 2030. Detta scenario bedöms dock som osannolikt på grund av de betydande beteendeförändringar som krävs.

Till 2050 uppskattas den teknologiska utvecklingen samt ersättningen av äldre fordon med nya kraftig bidra till utsläppsminskningar. Övriga åtgärder som genomförs i simuleringarna bidrar med ytterligare utsläppsminskning, om än i mindre utsträckning. På grund av de betydande utsläppsminskningarna från framförallt teknikutveckling och nya fordon når alla scenarion klimatmålet om 90 procents utsläppsminskning inom transportsektorn till 2050. Rapportförfattarna anser att detta visar på vikten av satsningar på rena transportfordon.

När det kommer till finansiering visar rapporten att det kommer krävas betydande investeringar för att nå transportmålen i städer till 2050. Totalt krävs det ett ytterligare tillskott på minst 1 500 miljarder euro.

Rapporten kommer även med sju rekommendationer. Dessa är:

  • Anpassning av det rättsliga ramverket.
  • Dedikerad långsiktig nationell och europeisk finansiering.
  • Prioriteringar av investeringar i pålitliga och klimatvänliga alternativ till ett rimligt pris.
  • Stötta omställningen till kollektivtrafik.
  • Förbättra effektiviteten för godstransporter.
  • Involvera och engagera medborgare och andra intressenter.
  • Förbättrat samarbete mellan transport- och stadsplanering.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan