regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Europeiska ombudsmannen kritiserar EU-kommissionen för sena beslut gällande farliga kemikalier

Långsamma beslutsprocesser kan leda till att farliga kemikalier som utgör en risk för människa och miljö används i EU. Efter en granskning ger den europeiska ombudsmannen kritik till EU-kommissionen för dess hantering av beslutsprocesserna.

Den europeiska ombudsmannen har i uppdrag att granska missförhållanden i alla EU:s institutioner, organ och byråer. En granskning kan initieras av ombudsmannen själv eller föranledas av att det inkommit klagomål. Under fjolåret öppnade den europeiska ombudsmannen en undersökning på eget initiativ av EU-kommissionen och dess hantering av förseningar i beslutsprocessen gällande farliga kemikalier. Den 21 oktober presenterade ombudsmannen resultatet av granskningen.

Undersökningen visar att det tar EU-kommissionen i snitt 14,5 månader att ta fram ett utkast till ett beslut gällande farliga kemikalier, när gränsen är tre månader. Förseningarna utgör, enligt ombudsmannen, ett hot mot människors hälsa och miljön då fortsatt användning av dessa kemikalier kan ske under tiden. Ombudsmannen finner därför att förseningarna från EU-kommissionen kan definieras som ett administrativt missförhållande.

EU-kommissionen har en lista på ämnen som behöver godkännande före användning. Här anser ombudsmannen att många företag skickar in bristfällig information i sina ansökningar för godkännande vilket kan leda till förseningar. Därför vill ombudsmannen att EU-kommissionen ska arbeta för att företag skickar in korrekt information och att prioritera avslag av ansökningar där korrekt information saknas. Företag vars ansökningar fått avslag kan inte längre använda de farliga kemikalierna i EU.

Avslutningsvis ger den europeiska ombudsmannen EU-kommissionen kritik för bristfällig transparens. Det är den så kallade REACH-kommittén, bestående av representanter från medlemsländerna, som godkänner användningen av kemikalier. Ombudsmannen finner att protokollen som publiceras från kommitténs möten inte ger en fullständig bild av hanteringen av en ansökan samt anledningarna till eventuella förseningar, så som oenighet bland medlemsländerna. EU-kommissionen ombeds därför publicera mer detaljerade protokoll från kommitténs möten.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan