regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

En flexiblare sammanhållningspolitik för att möta klimatrelaterade katastrofer

Översvämningar och skogsbränder har under hösten drabbat Europa. Nu föreslår EU-kommissionen flexiblare regler för sammanhållningspolitiken för att stötta medlemsländerna.

Sammanhållningspolitiken, också kallad EU:s regionalpolitik, utgör cirka en tredjedel av EU:s totala budget och syftar främst till att utjämna skillnader mellan Europas regioner. Som ett svar på de omfattade översvämningar som orsakades av stormen Boris i centrala och östra Europa samt skogsbränderna i Portugal under september månad föreslår EU-kommissionen regelförändringar i sammanhållningspolitiken. De nya reglerna ska ytterligare möjliggöra för medel från samanhållningspolitiken att snabbt användas som stöd till regioner drabbade av klimatrelaterade katastrofer.

Det nya förslaget från EU-kommissionen innebär att regelverket under den nuvarande programperioden 2021-2027 för den Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), sammanhållningsfonden (ej aktuell i Sverige) och den Europeiska socialfonden plus (ESF+) uppdateras. I praktiken innebär detta att flexibiliteten ökar så medlemsländerna kan omfördela pengar i sammanhållningspolitiken till att hantera effekterna av klimatrelaterade katastrofer. Pengarna ska bland annat kunna gå till att reparera skadad infrastruktur, förse människor med mat och sjukvård samt till tidsbegränsade stöd för korttidsarbete.

Vanligtvis måste projekt som genomförs inom Eruf och ESF+ medfinansieras av de aktörer som utför projektet. I förslaget från EU-kommissionen ska EU-medel kunna användas för att finansiera upp till 100 procent av åtgärderna som genomförs med hjälp av medel från dessa fonder. En 30 procentig förfinansiering föreslås även med syfte att avlasta budgettrycket på medlemsländerna. Maximalt kan tio procent av sammanhållningspolitikens medel under den innevarande programperioden användas för att stötta medlemsländerna vid klimatrelaterade katastrofer.

Vad händer nu?

Europaparlamentet och rådet kommer nu behandla EU-kommissionens förslag i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet. De två institutionerna, rådet och Europaparlamentet, måste enas om en gemensam position för att förändringarna i sammanhållningspolitiken ska bli verklighet. Den gemensamma positionen kan innehålla ändringar från EU-kommissionens ursprungliga förslag.

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan