regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Tillväxtverket presenterar rapport om smart specialisering

Smart specialisering ska stärka regionens och EU:s konkurrenskraft. Tillväxtverket har nu tagit fram en rapport om samverkan kring smart specialisering där samarbetet inom Östra Mellansverige lyfts fram som ett välfungerande exempel.

Smart specialisering är ett begrepp som lanserades av EU-kommissionen och innebär att en region tar fram ett antal styrkeområden eller prioriteringar där aktörer inom regionen har specifik kunskap eller en konkurrensfördel. Genom att satsa på specifika styrkeområden är tanken att konkurrenskraften för regionen och EU som helhet ska stärkas. Tillväxtverket har nu tagit fram en rapport som pekar på ett antal utmaningar och föreslår insatser både på nationell och regional nivå för att underlätta samverkan kring smart specialisering.

Tillväxtverket lyfter i sin analys att olika regioner har olika erfarenheter från smart specialisering där vissa har arbetat mer aktivt med sin smart specialiseringsstrategi än andra. Regioner som tidigt lyft smart specialisering till den politiska ledningen och integrerat det i sitt regionala utvecklingsarbete har på ett bättre sätt kunna dra nytta av dess samverkansmöjligheter. Generellt är det de skilda regionala förutsättningarna, resursbrist och komplexa regler kring finansiering, administration och ansökningsprocesser som utgör ett hinder för samverkan på nationell likväl som på internationell nivå. Här lyfts dock samarbetet inom Östra Mellansverige, där Region Östergötland utgör en del tillsammans med Region Örebro län, Region Sörmland, Region Västmanland och Region Uppsala, som ett exempel på ett välfungerande samarbete.

På nationell nivå lämnar Tillväxtverket följande rekommendationer och förslag på insatser

  • Komplettera regionernas kompetens och resurser och bistå med nationellt stöd och samordning
  • Koordinera och anpassa utlysningar
  • Tydliggör om det ska finnas ett nationellt ledarskap

På regional nivå lämnar Tillväxtverket följande rekommendationer och förslag på insatser

  • Öka kunskapen hos politik och ledning för att stärka den politiska prioriteringen och medfinansieringen från regionen samt att tjänstepersonernas mandat att driva frågorna behöver stärkas
  • Etablera tvärgående linjer inom regionen för erfarenhetsutbyte och samverkan
  • Genomföra fördjupade analyser av framtida prioriteringsområden
  • Prioritera internationella kontakter och utveckla nyttjandet av Brysselkontoren
  • Utveckla regionala synergimöjligheter
  • Etablera samverkansytor inom prioriterade områden mellan länen
  • Synka parallella projekt i olika regioner som ett alternativ till tvärregionala samverkansprojekt

Läs mer

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan