Ny överenskommelse ska ge mindre luftföroreningar i EU
Rådets och Europaparlamentets överenskommelse om skärpta gränsvärden för luftföroreningar till 2030 är en del i EU:s mål om nollföroreningar till 2050. Direktivet stärker också rättigheterna för de drabbade av sjukdomar till följd av luftföroreningar om gränsvärdena inte hålls.
Luftföroreningar står för 300 000 förtida dödsfall i EU varje år och kan leda till sjukdomar såsom astma, lungcancer, stroke och diabetes. Utöver direkta hälsorisker för människor leder luftföroreningar också till försurning och övergödning i naturen. För att uppnå EU:s mål inom den gröna given om nollföroreningar till 2050 presenterade Kommissionen i oktober 2022 en översyn av direktivet om luftkvalitet och renare luft i Europa. Europaparlamentet och Rådet har den 20 februari nått en provisorisk överenskommelse om direktivet.
De nya reglerna tar sikte på 2030 där gränsvärdena för några av de huvudsakliga förorenarna stramas åt. För PM2.5 och NO2, som har högst påverkan på människors hälsa, sänks de tillåtna värdena från 25 mikrogram per kubikmeter luft (µg/m³) till 10 µg/m³ respektive 40 µg/m³ till 20 µg/m³. Utöver de nya gränsvärdena ska fler mätpunkter installeras i städer för att på ett mer precist sätt kunna mäta luftkvalitet. Samtidigt säkerställer direktivet också rätten till kompensation för personer med hälsoproblem till följd av luftföroreningar ifall EU-reglerna inte följts. Direktivet riktar också in sig på att hantera de skillnader som funnits bland EU länder avseende mätningen av luftföroreningar. Det kommer dock vara upp till nationella och lokala myndigheter att själva avgöra vilka åtgärder som behöver vidtas för att nå de satta gränsvärdena.
Alla länder måste upprätta en färdplan för att nå 2030 kraven på luftkvalitet senast 2028. De länder som inte uppfyller kraven till 2030 kan yrka på ett en förlängd tidsplan i upp till tio år ifall vissa villkor uppfylls. Kommissionen ska se över luftkvalitetsreglerna vart femte år eller oftare vid behov.
Europeiska miljöbyrån (EEA) har sammanställt mätresultat Länk till annan webbplats. av luftkvaliteten i 375 europeiska städer för 2021 och 2022. I Östergötland finns mätresultat för Norrköping som har den åttonde bästa luftkvalitén i Europa med ett resultat på 4,7 µg/m³ av PM2.5.
Vad händer nu?
Detta är en provisorisk överenskommelse som först formellt måste godkännas av Europaparlamentet och Rådet innan den kan publiceras i EU:s officiella tidning. Därefter måste direktivet införlivas i svensk lag.
Läs mer om överenskommelsen i Europaparlamentets pressmeddelande via denna länk Länk till annan webbplats. eller i Kommissionens pressmeddelande via denna länk Länk till annan webbplats..
Publicerad
Kontakt
- Telefonnummer:+32 (0) 499 836 639
- E-postadress:hugo.lindahl@regionostergotland.se