regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Stärkt användarskydd och nya krav på alla onlineplattformar i EU

Nya regler för att skapa en säkrare, rättvisare och mer transparent onlinemiljö har börjat gälla för alla onlineplattformar i EU. Bland åtgärderna finns hårdare krav på hur personlig data får användas till riktade annonser och ökade möjligheter att flagga illegalt innehåll på plattformarna.

Stora onlineplattformar och sökmotorer med mer än 45 miljoner användare per månad har sedan slutet av augusti 2023 berörts av reglerna i rättsakten om digitala tjänster (Digital Services Act, DSA). Två av dessa stora onlineplattformar, Meta och TikTok, har stämt EU Länk till annan webbplats. för avgifter kopplat till DSA. Den 17 februari 2024 utökades omfattningen av rättsakten till att gälla i stort sätt alla onlineplattformar inom EU.

Målet med DSA är att göra onlinemiljön säkrare, rättvisare och mer transparant. För att uppnå detta ställer DSA ett antal krav på onlineplatformarna. Genom att förse användare med möjligheten att flagga innehåll och med en prioritering av betrodda aktörers flaggningar ska de motverka förekomsten av illegalt innehåll, produkter och tjänster på plattformarna. Minderåriga ska skyddas genom att annonser baserat på deras personliga data inte får riktas till dem. Likaledes förbjuds all riktad marknadsföring som baseras på känslig data. Användare ska också få information om varför en specifik annons visas och vem som betalat för den. Om en användare får innehåll borttaget eller sitt konto avstängt ska onlineplattformen förse användaren med en motivering till beslutet och tillhandahålla möjligheten att överklaga. Minst en gång om året ska plattformarna redogöra för hur modereringen av innehåll går till. Utöver detta ska tydliga användarvillkor förses till användarna och en specificerad kontaktpunkt ska finnas både för användare och myndigheter.

Undantag till dessa regler finns för företag med mindre än 50 anställda och som omsätter mindre än 10 miljoner euro årligen. Webbhotell och internettförmedlare berörs endast av vissa delar av rättsakten Länk till annan webbplats..

Efterlevnaden av DSA för de onlineplattformar som har färre än 45 miljoner användare per månad kommer att övervakas på medlemslandsnivå av en samordnare för digitala tjänster Länk till annan webbplats.. I Sverige är detta Post- och telestyrelsen. För att säkerställa att rättsakten tillämpas enhetligt utmed unionen tillsätts en rådgivande grupp bestående av representanter från Kommissionen och de nationella samordnarna.

Läs mer om implementeringen av DSA på alla onlineplattformar i Kommissionens pressmeddelande via denna länk Länk till annan webbplats..

Läs mer om rättsakten om digitala tjänster (DSA) via denna länk Länk till annan webbplats..

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan