regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Rådet och Europaparlamentet överens om den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP)

För att stärka EU:s konkurrenskraft inom kritiska teknologier lanseras den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP). Med den nya plattformen omfördelas medel från befintliga EU-fonder och program, exempelvis strukturfonderna, till satsningar på kritiska teknologier med en medfinansieringsgrad på upp till 100 %.

I samband med översynen av den fleråriga budgetramen nådde Europaparlamentet och Rådet den 7 februari en överenskommelse om den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP). Målet med STEP är att stärka EU:s industriella konkurrenskraft inom produktionen av kritiska teknologier. Specifikt inom områdena digital teknik/deep tech, ren teknik och bioteknik. Överenskommelsen följer flera andra initiativ som under den senaste tiden har presenterats för att stärka europeisk grön industri, som till exempel rättsakten om nettonollindustri.

Insatser inom ramen för STEP finansieras genom en omfördelning av befintliga medel inom olika fonder och program för att möjliggöra investeringarna i kritisk teknologi. Exempelvis kan finansieringen komma från den europeiska försvarsfonden, Horisont Europa, innovationsfonden eller strukturfonderna. För regioners del är det framförallt Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF+) som berörs. STEP-prioriterade projekt kan få en medfinansieringsgrad på upp till 100 %.

Inom STEP lanseras även en suveränitetsstämpel. Denna stämpel tilldelas projekt som uppfyller STEP-målen vilket ska hjälpa dem få tillgång till EU-finansiering. Kommissionen kommer även ta fram en suveränitetsportal där all information om finansiering och hjälp att hitta finansiering kommer finnas tillgängligt.

Vad händer nu?

Medel från strukturfonderna och faciliteten för återhämtning och resiliens kan på nationell nivå omfördelas till investeringar till STEP. I Sverige administreras STEP av Tillväxtverket. Innan närmare redogörelse kan lämnas för hur STEP påverkar Östergötland måste akten formellt antas av Europaparlamentet och Rådet. När båda EU-institutionerna godkänt lagtexten publiceras den i sin slutgiltiga form. Därefter väntas Tillväxtverkets beslut om implementering för svensk räkning.

Läs mer om överenskommelsen i Rådets pressmeddelande via denna länk Länk till annan webbplats. eller i Kommissionens pressmeddelande via denna länk Länk till annan webbplats..

Läs mer om STEP via denna länk Länk till annan webbplats..

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan