regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Kommissionens expertgrupp presenterar rapport om framtidens sammanhållningspolitik

Utifrån ett fokus på den digitala och gröna omställningen samt demografiska förändringar i Europas regioner har en expertgrupp presenterat sina rekommendationer för framtidens sammanhållningspolitik. De vill bland annat göra sammanhållningspolitiken mer platsbaserad, använda lokal kapacitet och potential samt förenkla och effektivisera projektens genomförande.

I januari 2023 etablerades en expertgrupp för att ta fram rekommendationer för framtidens sammanhållningspolitik efter 2027. Gruppens uppdrag var att undersöka hur sammanhållningspolitiken kan stötta tillväxt och återhämtning bland Europas regioner och samtidigt fokusera på en grön och digital omställning samt stötta regionerna i sin anpassning till demografiska, industriella och geopolitiska utmaningar. Gruppen arbetade oberoende från Kommissionen och möttes tio gånger under det gångna året. Den 20 februari 2024 presenterade expertgruppen sin slutrapport.

Rapporten utgår från tre frågeställningar:

  • Varför är sammanhållningspolitik avgörande för Europas framtid?
  • Vad gör sammanhållningspolitiken och vad borde den göra?
  • Hur kan sammanhållningspolitiken bättre fullgöra sitt uppdrag gällande ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i kontexten av den gröna och digitala omställningen samt demografiska förändringar?

I rapporten lägger expertgruppen fram ett antal rekommendationer. Bland annat vill de att sammanhållningspolitiken ska bli mer platsbaserad, det vill säga mer anpassad till de unika styrkor, utmaningar och behov som finns i enskilda regioner. Expertgruppen vill även investera i utveckling av humankapital och social integration för att förebygga och minska ojämlikheter. Utöver detta ska sammanhållningspolitiken använda lokal kapacitet och potential för att utveckla möjligheter till inkludering och hållbar tillväxt genom diversifiering och samarbete. En annan rekommendation som lyfts fram är att effektivisera projektens genomförande. Sammanhållningspolitiken föreslås även bli mer prestationsbaserad och bättre integrerad i det ekonomiska styrsystemet. Samtidigt föreslås den även fortsatt vara fokuserad på kärnuppdraget; att främja hållbar utveckling och konkurrenskraft samtidigt som flexibiliteten att anpassa sammanhållningspolitiken efter akuta behov behålls.

Vad händer nu?

Expertgruppens rekommendationer kommer vara en del av underlaget när framtidens sammanhållningspolitik utformas. Under det nionde sammanhållningsforumet Länk till annan webbplats. den 11-12 april kommer framtidens sammanhållningspolitik fortsätta att diskuteras. Kommissionens nionde rapport om ekonomisk, social och territoriell sammanhållning kommer presenteras under våren 2024.

Läs mer om expertgruppens rekommendation i Kommissionens pressmeddelande via denna länk Länk till annan webbplats..

Läs mer om expertgruppen via denna länk Länk till annan webbplats..

Läs hela expertgruppens rapport i sin helhet via denna länk Länk till annan webbplats..

Kontakt

Hugo LindahlInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan