regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Linköping är en av Europas mest innovativa städer

Linköping är en av semifinalisterna till EU-kommissionens pris iCapital Award. Priset ges till städer i Europa som ger goda exempel på hur samhälls- och hållbarhetsutmaningar kan lösas genom innovation och utveckling.

12 städer från 10 länder har gått vidare till semifinal i den nionde upplagan av iCapital Awards.

Priset Länk till annan webbplats. går till städer som sammanför allmänheten med den akademiska världen, företag och den offentliga sektorn för ett framgångsrikt förbättrat välbefinnande i samhället. Priset är öppet för städer från alla EU-medlemsstater och länder som är associerade till finansieringsprogrammet Horisont Europa.

Priset har delats ut sedan 2014 och från och med 2021 består priset av två olika tävlingskategorier kopplat till antalet invånare. Städerna siktar på att bli 2023 års europeiska innovationshuvudstad eller Europas störst stigande innovativa stad. Linköpings kommun tävlar i den sistnämnde kategorin.

De övriga fem semifinalisterna i samma kategori är Brügge (Belgien), Cork (Irland), Leiden (Nederländerna), Linz (Österrike), och Padova (Italien).

Priset stöds av Europeiska innovationsrådet (EIC) under Horisont Europa. Semifinalisterna för 2023 har valts ut av två högnivåjuryer, bestående av oberoende experter. Varje stad kommer bjudas in till en utfrågning med jurymedlemmar i september och oktober. Juryn kommer sedan att välja ut tre finalister. Den 27 november 2023 kommer en vinnare utges under en prisceremoni i Marseille, Frankrike. Vinnande stad kommer få en vinst på 500 000 euro och andraplats, 50 000 euro.

Bland de tidigare vinnarna finns Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017), Aten (2018), Nantes (2019), Leuven (2020), Dortmund (2021) och Aix-Marseille Provence Metropole (2022) som europeiska innovationshuvudstäder.

Kontakt

Stina Brask-NilsenInformationsansvarig, EU-kontoret (Information officer)Enheten för internationell samverkan