regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Kulturplan för Östergötland 2020-2023

Publik som tittar på film i taket i en biosalong

Kulturplanen ligger till grund för Region Östergötlands prioriteringar och insatser på kulturområdet. De kulturpolitiska strategierna utgår från en vilja att utveckla Östergötland med hjälp av kulturen med utgångspunkt i utvecklingsstrategin för Östergötland.

Kulturplanen är verktyget

Region Östergötland strävar efter en geografiskt jämlik tillgång till kultur och ett innovativt kulturliv som gynnar både bredd och spets.

I kulturplanen 2020-2023 prioriteras också ett breddat deltagande i kulturlivet samt möjlighet till konstnärlig utveckling och kulturell mångfald. För att kulturen ska bli en motor i regional utveckling krävs en samverkan mellan region, kommuner, civilsamhälle och professionella kulturskapare.

Strategiska prioriteringar

• Främja demokrati och delaktighet
  • Bredda deltagande och öka spridning
  • Stödja konstnärlig utveckling och främja kvalitet
  • Utveckla den kulturella infrastrukturen i samverkan
  • Utveckla kulturens roll i samhällsutveckling

Fördela statliga stöd

Att Region Östergötland har en regional kulturplan är även en förutsättning för att kunna fördela det statliga stödet. De prioriterade målgrupperna i det nationella och det regionala kulturpolitiska arbetet är barn och unga och äldre.

Rikard ÅslundEnhetschefEnheten för kultur
Petra NordinKulturstrateg, kultursamverkan, kulturarvEnheten för kultur

December 2023
ti on to fr