Rådet har antagit EU:s förhandlingsposition inför COP29
Medlemsländernas klimat- och miljöministrar har enats om EU:s gemensamma förhandlingsposition inför COP29. Förhandlingspositionen innehåller frågor som 1,5-gradersmålet och finansiellt stöd till utvecklingsländer.
Varje år träffas de länder som skrivit under FN:s klimatkonvention för att diskutera och fatta beslut kring klimatambitioner och ansvarsfördelning. Dessa möten kallas Conference of the Parties (COP). Den 29 upplagan av klimatkonferensen hålls den 11-22 november i Azerbajdzjan. EU:s medlemsländer representeras gemensamt i förhandlingarna av ordföranden för Europeiska unionens råd (just nu Ungern) och EU-kommissionen. Under ett möte mellan medlemsländernas klimat- och miljöministrar i rådet den 14 oktober beslutade de om EU:s gemensamma förhandlingsposition till COP29.
I rådets slutsatser fastslås att de vill se tre huvudsakliga utfall från COP29. Rådet vill att resultatet från COP29 leder till att målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning hålls inom räckhåll, att utfallet från COP29 för oss mot långsiktig motståndskraft samt ett utfall som innehåller en överenskommelse om ett nytt effektivt, uppnåbart och ambitiöst mål för finansiellt stöd till utvecklingsländer för att genomföra klimatåtgärder efter 2025. Det nya målet för finansiellt stöd ersätter det nuvarande målet om 100 miljarder USD per år och ska, enligt rådet, baseras på en bred transformativ- och flerskiktsstrategi med åtskilliga bidragsgivare. Rådet poängterar också att man anser att offentliga investeringar och bidrag inte på egen hand räcker till för att uppnå en klimatneutral och motståndskraftig global ekonomi. Istället bör privata investeringar stå för merparten av investeringarna i den gröna omställningen.
För att hålla uppvärmningen under 1,5 grader vill rådet se högsta möjliga ambitioner i de nationella klimatplanerna som ska lämnas in 2025. De bör enligt rådet innehålla absoluta reduktionsmål som gäller alla typer av växthusgaser. Rådet framhåller behovet av att både skala upp ambitioner och implementeringen av klimatåtgärder inom det här årtiondet. Arbetet med anpassning och resiliens mot klimatförändringarnas effekter bör integreras som en naturlig del av redan existerande relevanta initiativ anser rådet. Avslutningsvis trycker rådet på behovet av att ställa om till fossilfri energi på ett rättvist, ordnat och skäligt sätt.
Under samma möte antogs även rådsslutsatser inför COP16 om biologisk mångfald. COP16 äger rum den 21 oktober till 1 november i Colombia med fokus på genomförandet av Kunming- Montreal-ramverket som antogs 2022. Exempelvis väntas beslut om ett transparent uppföljningssystem av de globala målen.
Läs mer
Publicerad
Kontakt
- Telefonnummer:+32 (0) 499 836 639
- E-postadress:hugo.lindahl@regionostergotland.se