EU-kommissionen stöttar produktionen av solceller
Den europeiska produktionen av solceller ska stöttas. Det har EU-kommissionen, 23 medlemsländer och representanter från industrin kommit överens om när de signerade den Europeiska solstadgan.
42,5 procent av energin inom EU ska vara förnybar till 2030. Så lyder målet i direktivet om förnybar energi som antogs 2023. Energisektorn står för 75 procent av de totala växthusgasutsläppen i EU och omställningen till förnybart blir därför avgörande för att nå klimatmålen om en klimatneutral union till 2050 enligt EU-kommissionen. Solenergi är den produktionstyp av förnybar energi som växer snabbast i EU, med 56 GW ny kapacitet installerad under 2023. Produktionen av solceller sker dock inte i Europa utan importeras, framförallt från Kina. I dagsläget står Kina för 97 procent av EU:s import av solceller. Med den Europeiska solstadgan som antogs den 15 april vill EU-kommissionen, de undertecknande medlemsländerna och representanter från industrin stötta produktionen av solceller i Europa. Bland de bakomliggande faktorerna till initiativet finns bland annat att skapa en konkurrenskraftig marknad i EU och att inte förlita sig på ett land för unionens energibehov. Stadgan följer en rad andra presenterade initiativ för att bland annat stödja europeisk solcellsproduktion, som till exempel rättsakten om nettonollindustri.
Rådet och Europaparlamentet vill stärka EU:s attraktionskraft för nettonollindustrier
Stadgan sätter ut ett antal åtgärder som medlemsländer, industrin och EU-kommissionen åtar sig att genomföra. För medlemsländerna och industrin innebär det bland annat att tillgången till solcellsprodukter ska främjas genom att skyndsamt implementera relevanta delar av akten om nettonollutsläpp och direktivet om byggnaders energiprestanda. De ska även se över möjligheten att använda EU-finansiering samt statsstöd för att finansiera investeringar i solcellstillverkning. Där det är möjligt ska företagen även utöka sin produktionskapacitet för att möte den förväntade ökade efterfrågan.
EU-kommissionen ska å sin sida tillgängliggöra EU-finansiering bland annat via strukturfonderna, Horisont Europa och STEP. Vidare ska EU-kommissionen också bland annat stötta medlemsländerna i att införa ett icke-pris-kriterium i offentliga upphandlingar samt tillsammans med medlemsländerna se över möjligheten att skapa ett så kallat ”Viktigt projekt för Europas gemensamma intresse” genom det gemensamma europeiska forumet avsett för innovationsstöd och den första industriella utrullningen i solcellsvärdekedjan.
Ett år efter signeringen av stadgan kommer EU-kommissionen utvärdera dess implementering.
Läs mer
Publicerad
Kontakt
- Telefonnummer:+32 (0) 499 836 639
- E-postadress:hugo.lindahl@regionostergotland.se