regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Lunnevadselever representerar Östergötland i Skapa Dans

Foto: Magnus Hellid

I år kommer dansarna och Lunnevadseleverna Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin att representera Östergötland i riksfinalen av koreografitävlingen Skapa Dans i november.

Den 23 september var det regionfinal i Skapa Dans Östergötland och Skapa Dans Sörmland på Culturum i Nyköping. Det är åttonde året i rad som tävlingen anordnas, och även i år sker det i samarbete med Region Sörmland. Riksfinalen äger rum i Stockholm den 4 november, då 15 bidrag från olika delar av Sverige är med och tävlar.

I år kommer Olivia Laurinen, Elvira Åkesson och Ellen Stalin, med verket ”Can’t give up his touch”, att representera Östergötland. Alla tre går just nu danslinjen på Lunnevads folkhögskola. Juryns motivering löd: "En genomtänkt och god koreografi med variation som blandas med individuella rörelser och gruppens. Rörelserna sammanflätas i varandra. Tolkningen av budskapet, socialt samspel och interaktion förmedlas tydligt i dansen. Och med den musikalitet som gruppen visar.”

Juryn bestod av Vincent Jonson, Ariana Pizzignacco, Toby Gunn och Karin Jemsby. Alla fyra har anknytning till Östergötland eller Sörmland, är utbildade professionella dansare och är verksamma som dansare och koreografer inom olika dansgenrer.

Text: kommunikationsenheten

Fakta om Skapa Dans

Skapa Dans Östergötland ingår i den rikstäckande Skapa Dans som är ett samarbete mellan Samarbetsrådet för regional dansutveckling och Riksteatern.

Regionfinalen arrangerades av Dans i Öst/Region Östergötland, Scenkonst Sörmland, Culturum och Nyköpings kommun.

Vinnare för Region Sörmland blev Xena Isaksen med stycket ”Pain only makes you stronger” och publikens pris gick till JB Oxelösunds Dans Crew från Oxelösund som tävlade med koreografin ”ODC energy and flow”.