regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Validering - för rätt kompetens, nu och i framtiden!

Scandic Frimurarehotellet, Linköping

Kompetensförsörjning

Om kunskapssyn, talangattraktion, vägledning och nya digitala verktyg för validering!

Välkomna alla som arbetar med validering, rekrytering, arbetsmarknadsfrågor, vuxenutbildning och livslångt lärande, till Region Östergötlands konferens om validering och kompetensförsörjning.

Projektet ”Regionala strukturer för validering i ÖMS” och gäster presenterar rapporter från valideringsområdet och studier kring bl.a. AI och VR som nya verktyg för att synliggöra kompetens.

Teman för dagen

  • nyttan med validering och att kartlägga kompetens
  • talangattraktion och vägledning
  • kunskapssyn och arbetsdifferentiering
  • nya digitala verktyg för lärande och validering

Program

Astrid Svedérus om Kompetensförsörjning i förändring: omvärdering och strategier för en hållbar utveckling

Astrid Svedérus är utbildare och rådgivare inom evidensbaserad HR och rekrytering.
Hon lyfter de utmaningar som vi står inför när det gäller kompetensförsörjning på den svenska arbetsmarknaden. Vi kommer också att diskutera varför vi behöver uppdatera vår syn på kompetens och utforska olika dimensioner av kompetensbegreppet. Dessutom kommer det att handla om konkreta strategier för arbetsgivare och hur stödorganisationer kan bidra till en positiv utveckling.

Hej Syv - Vägledning som verktyg för vägar framåt

Stora frågor som "hur löser vi kompetensförsörjningen och hur kommer arbetslivet se ut framöver" kräver reflektion. Men behövs verkligen något revolutionerande nytänk eller kan vi satsa mer på det som redan är tänkt och fungerar? Med utgångspunkt i lagstiftningen kring studie- och yrkesvägledning och genom goda exempel och handfasta råd tar vi sikte på en vägledning som visar vägarna framåt, med Gabriella Holm & Lotten Johansson från Hej Syv.

Norrköpings kommun - Värdet av validering på individ- och samhällsnivå

Lokala exempel på hur valideringen synliggör individens kunskaper och kompetenser
Samra Ajanovic och Sofia Dahlström från Norrköpings kommun kommer och berättar om vad det gör för individer att kunna få verifiera sina kunskaper, både i studiemotivation och självkänsla, och att det finns stora vinster med att effektivisera och korta ned vuxnas lärande och kompetensutveckling.

Validering i ÖMS - Vinster med validering, i kronor och ören, men också i andra värden

Projektteamet i ÖMS redovisar en rapport från Ramboll där analyser visar på faktiska ekonomiska vinster med förkortning av studier för både individ, kommun och samhället i stort när man tittar på validering inom Komvux. För arbetsgivare är det billigare och mer effektivt att kartlägga, validera och kompetensutveckla befintlig personal än lägga tiden och resurserna det tar att rekrytera ny personal för de mer avancerade roller. Det och andra viktiga upptäckter med validering redovisas.

Lutra Interactive - Validering i VR

Teamet från spelutvecklingsbolaget Lutra Interactive är med och berättar om studien som utforskar validering och lärande i VR, där de under hösten och våren tillsammans med projektet i ÖMS jobbat med en prototyp för vårdvalidering i VR. Resultat, upptäckter och nuläge i studien, och resonemang om hur tekniken kommer att kunna bli användbar för både validering och lärande i framtiden.

Modda Sörmland - 200 utbildade grundskolepedagoger senare, vad har vi lärt oss om upplevelsebaserat lärande och XR i klassrummet?

Om arbetet med att integrera upplevelsebaserat lärande med XR-teknologier och AI för att öka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap hos barn och unga, och möta det växande behovet av kompetens inom teknik och industri på arbetsmarknaden.
Sofie Sandvik reflekterar över de första 3 åren med Modda Sörmland och lärdomar från att ha utbildat över 200 grundskolepedagoger. Vi får berättelser från klassrummet, erfarenheter från att använda VR- och AR-teknologi samt AI i skolan, och information om det pilotprogram som nu genomförs på lärarprogrammet på MDU.

Modda har nu även startat en pilot med aktörer från det lokala näringslivet för att inspirera barn och unga med verkliga exempel från teknik- och industriföretag inom regionen.

Elia Morling, SVAVA - AI som Arbetskamrat: Validering och Kompetensförsörjning på Framtidens Arbetsplats

Upptäck hur AI kan transformeras från ett enkelt verktyg till en kritisk arbetskamrat, som inte bara assisterar utan också validerar och stärker teamets kompetens. Genom att integrera AI:s precision och effektivitet med människans kreativa och empatiska förmågor, säkerställer vi en hållbar kompetensförsörjning som möter framtidens krav. Ta steget in i en ny era där AI och människa samarbetar för att optimera arbetsflöden och stärka organisationens totala kompetens.


Anmälan

Sista anmälningsdag var den 27 augusti

Kontakt

Annelie IggströmProjektledare ’Regionala strukturer för Validering i ÖMS’Enheten för näringslivsutveckling