regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Musikarvsdagen

Östergötlands museum

Kultur

Välkommen till en dag som belyser och lyfter det östgötska musikarvet! Dagen gästas av Musikverket, flera östgötska musikaktörer och en musikhistoriker.

Musikarvsdagen vänder sig till dig som arbetar med musik och vill nätverka med andra aktörer inom området och/eller vill veta mer om det östgötska musikarvet fram till år 1900.

Fri entré! Vi bjuder på fika.

Se programmet nedan och klicka här för att anmäla dig. Länk till annan webbplats. Sista anmälningsdag är den 3 november.

Program

Kl. 10.00-10.15 Maria Brusman, kulturstrateg scenkonst vid enheten för kultur på Region Östergötland, och Karin Lövgren, verksamhetsutvecklare kulturarv för Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum, hälsar välkomna.

Kl. 10.15-10.45 Föredrag med Prattésällskapet: “Anton Edvard Prattés ( 1796-1875 ) liv och musik”. Om den framstående tonsättaren och harpvirtuosen med östgötsk koppling.

Kl. 10.45-11.00 Föredrag med Roman Reznik, konstnärlig ledare och dirigent, och Delphine Constantin-Reznik, producent: “Camerata Ostrogothia." En kammarorkester som sätter fokus på östgötska tonsättare och artister från då och nu.

Kl. 11.00-11.30 Föredrag med Björn Lilieblad, forskningsledare på Östergötlands museum och fil. dr i historia, om det sena 1800-talets musikartister och hur den samhällskritiska populärmusiken under 1800-talet väckte kritik både lokalt och nationellt. Vad var det som var så kontroversiellt att det fanns de som menade att populärmusiken utgjorde ett hot mot folkhälsan, och varför ropade somliga på ett totalförbud?

Kl. 11.30-13.00 Lunch på egen hand på stan.

Kl. 13.00-13.30 Föredrag med Marina Demina, raritetsbibliotekarie vid Musik- och teaterbiblioteket på Musikverket: “Musikaliska rariteter med rötter i Östergötland bevarade i Musik- och teaterbibliotekets samlingar i Stockholm: en presentation.”

Kl. 13.30-14.00 Föredrag med Gunnar Språng, ordförande för Lindblad-Sällskapet: “Lindblad-Sällskapet: kammarmusik, men inte bara Lindblad”.

Kl. 14.00-14.30 Föredrag med Christina Tobeck, fil. dr i musikvetenskap och musikdirektör ”Östergötlands gömda musikskatt.” Samt en historisk exposé utifrån Vadstena-Akademiens satsning på det östgötska musikarvet.

Kl. 14.30-15.00 Fikapaus.

Kl. 15.00-15.30 Föredrag och musikframträdande med Marie Länne Persson, balladsångerska, singer-songfinder och författare, samt Torbjörn Köhl, backockmusiker och kapellmästare i Linköpings Domkyrka: “Balladsångerskorna på Slaka Backe”. Om att sjunga och tolka ballader med uppteckningar från Slaka som är en del av svenskt kulturarv.

Kl. 15.30-16.00 Föredrag med Dan Larsson, klarinettist och konsertmästare vid Östgöta Blåsarsymfoniker: “Crusell och blåsmusiken.” Om en av Östergötlands viktigaste musikpersonligheter och hans påverkan på kulturlivet, men också på blåsmusikens starka ställning i Östergötland. En upplevelse i ord och ton.

Kontakt

Petra NordinKulturstrateg, kultursamverkan, kulturarvEnheten för kultur